България продължава да бъде сред най-твърдите поддръжници на европейската перспектива

...
България продължава да бъде сред най-твърдите поддръжници на европейската перспектива
Коментари Харесай

Подкрепата ни не е безусловна, изтъкна Караянчева пред Пендаровски

България продължава да бъде измежду най-твърдите поддръжници на европейската вероятност на страната Ви, само че нашата поддръжка в никакъв случай не е била безусловна . Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Очакваме от всички политически партии в страната да се отнасят отговорно и с мисъл за бъдещето, когато разясняват Договора за другарство, добросъседство и съдействие с България , съобщи ръководителят на българския парламент. Това е изключително годно в предизборния интервал, тъй като изборите идват и си отиват, само че съседите остават , сподели ръководителят на българския парламент.

Тя акцентира, че персоналните политически битки могат да навредят на имиджа на Република Северна Македония в Брюксел.

За Република Северна Македония е доста значимо предварителните парламентарни избори да бъдат извършени почтено, демократично и в духа на европейските полезности .
 Правителството отпусна 1,7 млн. лева за туристически и екопроекти с Македония
Правителството отпусна 1,7 млн. лева за туристически и екопроекти с Македония

Средствата са от Програмата за трансгранично съдействие

По думите й по дписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие беше позитивна стъпка и получи поддръжката на всички парламентарни групи в българския парламент , напомни Караянчева.

За България е значимо цялостното използване този документ , сподели тя. Изпълнението на Договора ще остане непроменяемо изискване за поддръжката на България след взимане на решение за започване на договаряния с Европейски Съюз, подчертава ръководителя на 44-то национално заседание.

Една от задачите на Договора от 2017 година е на база на общото минало да изградим нашето общо бъдеще, означи Цвета Караянчева.
 Българите от Македония и Сърбия ще учат висше без такси
Българите от Македония и Сърбия ще учат висше без такси

Промените плануват още въвеждане на присъединяване на българските неделни учебни заведения

Председателят на Народното събрание поздрави президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски с сполучливото привършване на процедурата за присъединение на страната към НАТО .

Караянчева акцентира, че България беше измежду първите страни, които ратифицираха Протокола за присъединение .

" България ще поддържа взимането на решение от Европейски Съюз за началото на преговорния развой с Република Северна Македония и Албания още по време на Европейския съвет през март 2020 година ", съобщи Цвета Караянчева. Тя увери Стево Пендаровски, че българският парламент има подготвеност да поддържа страната в връзките с новия Европейски парламент.

В Скопие е българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание. Повод за визитата е утвърждението от Събранието на Република Северна Македония на Протокола за присъединение на страната към НАТО .

В състава на делегацията са ръководителят на Групата за другарство България-Северна Македония Борис Вангелов, заместник-председателят на групата Тома Биков и нейните членове Жельо Бойчев, Велислава Кръстева и Полина Цанкова-Христова .

По-късно българската парламентарна делегация ще участва на съвещанието на Събранието на Република Северна Македония, на което ще бъде утвърден Протоколът за присъединение на страната към НАТО.
 За по-твърда позиция на България към Северна Македония зове проф. Овчаров
За по-твърда позиция на България към Северна Македония зове проф. Овчаров

Съвместната комисия била " ялова " и основана " на мрачно "

Припомняме, на 30 септември 2019 година президентът свика незабавна консултативна среща по тематиката Северна Македония, откакто стана ясно, че последната среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, която се състоя на 13 септември, беше избрана като " най-безплодната ", защото на нея още веднъж не бе реализирано единогласие по отношение на въпроса с Гоце Делчев. В последно време договарянията за общата история на България и Македония започнаха да буксуват.

Месеци преди този момент вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи. Той прикани страната ни да сложи ултиматум на Македония - в случай че те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не поддържа Македония за Европейски Съюз, а през вчерашния ден даже и загатна, че Вътрешна македонска революционна организация може да излезе от ръководството. Според него Македония единствено употребява България за участие в Европейски Съюз и НАТО.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР