България продължава да бъде сила в космонавтиката, въпреки че много

...
България продължава да бъде сила в космонавтиката, въпреки че много
Коментари Харесай

Александър Александров: Наша апаратура лети в мисия до Марс


България продължава да бъде мощ в космонавтиката, макар че доста западни страни споделят, че не сме дорасли до галактическите технологии. Това означи българският космонавт Александър Александров, който откри в Българска академия на науките галерия, отдадена от полета по научната стратегия „ Шипка “. Тя се провежда от Института за галактически проучвания и технологии и ще бъде в централното предверие на Българска академия на науките до 22 юни, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Наша инсталация лети на Международната галактическа станция, имаме и техника за премерване на радиацията, която лети на сателит за Марс. Очаква се той да кацне на алената планета следващата година. „ Космонавтът е върхът на една голяма пирамида, в която работят хиляди учени, инженери, научни служащи, които със своя труд съумяват да създадат сполучлива задачата и опитите “, съобщи Александров.

Известният космонавт описа, че за 10-дневен полет са съумели да изпълнят над 56 научни опита в 4 съществени посоки – галактическа физика и астрофизика, отдалечено проучване на Земята от Космоса, галактическа медицина и биология, галактически технологии. „ Благодарение на това, че успяхме да осъществим научната стратегия, нашата страна се подреди като третата страна, изпратила втори космонавт “, спомни си той.

„ България към момента има мощна школа. С изложбата желаеме да покажем приноса в галактическата просвета. Страната ни сполучливо демонстрира, че въпреки и дребна по бюджет в съпоставяне със западните страни, почтено стои с достиженията в галактическата храна, инсталация. Нашите цели, подкрепени с европейско финансиране, може да станат още по-успешни и за нас отново ще се приказва “, съобщи ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

На 7 юни 1988 година - България има своя втори космонавт. Александър Александров излетява в Космоса и остава до 17 юни. На борда на кораба "Союз ТМ-5" българинът е дружно с двама руски космонавти - командирът на полета Анатолий Соловьов и бордовият инженер Виктор Савиних. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР