България призовава за успокояване на напрежението в Близкия изток и

...
България призовава за успокояване на напрежението в Близкия изток и
Коментари Харесай

Захариева: Ислямска държава ще се възстанови много бързо, ако ЕС и НАТО се изтеглят от Ирак

България приканва за усмиряване на напрежението в Близкия изток и за опазване на обединението за битка с " Ислямска страна " (ИД) и обучителната задача на НАТО в Ирак.

Това заяви пред български публицисти в Брюксел вицепремиерът Екатерина Захариева, която взе участие в изключителното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по външни работи.

По нейните думи би било доста неприятно решение тези сили да се изтеглят, тъй като това би довело до безпорядък и до възобновяване на ИД доста бързо. Захариева означи, че по този начин досегашните старания на интернационалната общественост с човешки жертви и финансов принос биха се обезсмислили, съобщи Българска телеграфна агенция.

Либия е в нашия двор, сега там има 700-800 хиляди противозаконни мигранти, въпреки не всички да имат предпочитание да се насочат към Европа, уточни вицепремиерът. Екатерина Захариева добави, че от ден на ден бойци на ИД от Сирия се насочат към Либия. По нейните думи по тази причина е толкоз значимо допустимо най-скоро да стартира стабилизацията на африканската страна.

Захариева дефинира като най-важно всички да поддържат напъните на Германия и на Организация на обединените нации за реализиране на единодушие за помирение в Либия и за съблюдаване на оръжейното ембарго. Всички ни тормози, че както и в Сирия, Европейски Съюз може да изпадне от масата за договарянията и единствено да понася последствията и да заплаща, само че да не взе участие в политическия развой. Затова поддържаме напъните на Германия това да не се случи, разясни тя.

Вицепремиерът поддържа опцията Европейски Съюз да има на специфичен представител за Близкия изток. По думите на Захариева е допустимо Европейски Съюз да бъде медиатор сред Техеран и Вашингтон в уреждането на откритите разногласия.
/БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР