България преговаря с властите в Германия за обмен на информация

...
България преговаря с властите в Германия за обмен на информация
Коментари Харесай

Следим ходят ли на училище българчета в Германия

България договаря с управляващите в Германия за продан на информация дали емигриралите там българчета са записани в учебно заведение. Това заяви министър Красимир Вълчев, който взе участие през днешния ден на среща с 200 шефове на образователни заведения с доминиращ състав деца от малцинствата, проведена от Център „ Амалипе ”. Както „ Марица ” заяви, през вчерашния ден те желаеха ограничения, които да подкрепят следенето на децата при пътешестване зад граница и записването им в наши учебни заведения, откакто се върнат в родината. Процесите са доста интензивни в ромския и турския етнос, а сегашните регламенти постоянно основават компликации.

„ Факт е, че в осведомителната система на „ Гранична полиция ” липсва цялостната информация, изключително когато не са пресечени КПП-тата на летищата – призна Вълчев. - Фаворизирали сме правото на свободно придвижване в Европейски Съюз за сметка на практикуване правото на обучение. Имаме огромен брой фамилии, в които няма съществено отношение към ученето, което постанова страната с институциите си в доста по-голяма степен да бъде ангажирана, доста повече да работи децата всекидневно да посещават учебно заведение и да бъдат записани, без значение къде са ”.

Вълчев добави, че същият проблем стои и във връзка с вътрешната миграция – деца от уязвимите групи пътуват поради трудова подвижност, работят в разнообразни сезони на разнообразни места. Това води до струпване на седмици и месеци отсъствия. „ Водим този диалог с Министерство на вътрешните работи – да можем да наблюдаваме упражняването на правото на обучение при овакантяване на страната. Това ще ни дава информация какъв брой деца излизат от България. Ние през днешния ден имаме информация за доста деца, че са в чужбина, само че може би единствено за 1/5 имаме сигурни данни, че са там – записаните в българските неделни учебни заведения. За доста по-голяма част от учениците информацията е от техните баби, съседи, селския кмет. В градовете е още по-трудно да следим ”.

Министърът на образованието изясни, че МОН пробва да реализира осведомителна съгласуваност на всички системи и институции. „ Когато едно дете се появи на даден адрес – било посредством трудов контракт или по различен метод, да получим информация от Национална агенция за приходите. Или когато бъде засечено да работи от инспекцията по труда, в случай че има сигнал, че работи или родителят е без контракт ”, даде образец Вълчев.

Той напомни, че един от въпросите, които поставихме по време на българското председателство, бе осведомителна обязаност сред страните в Европейски Съюз дали се упражнява правото на обучение. В момента са подхванати съответни дейности с Германия, където се върви най-масово. Обменът на информация обаче е усложнен от това, че там тя е децентрализирана по провинциите. Затова ще отнеме време двете системи да се стиковат.

Запитан дали може да отпадне условието за документ с апостил от завръщащите се, за чиято липса шефовете настояват, че пречи детето да бъде записано още веднъж в българско учебно заведение, Вълчев отговори: „ Не би трябвало да е проблем. Това е интернационална процедура. Факт е, че направихме няколко крачки за облекчение на административната тежест и автоматизирано признание на тези удостоверения ”.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР