България предприе сериозни мерки за справяне с пандемията и икономическата

...
България предприе сериозни мерки за справяне с пандемията и икономическата
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: България предприе сериозни мерки срещу COVID, но може да направи повече |

България предприе съществени ограничения за справяне с пандемията и икономическата рецесия, само че може да направи повече.

Мнението е на ръководещия шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, представено от Българска телеграфна агенция.

Пред български публицисти тя предизвестява, че без решителни ограничения след пандемията неравенството в обществото ще се усили, а с цел да се възстановим от рецесията, ще са ни нужни фискални запаси и по-справедливо насочена към бъдещето данъчна политика. " Можем да подтикваме растежа с съразмерно данъчно облагане - сподели Георгиева. Пандемията не удря еднообразно - има браншове, които печелят от нея и те освен могат, само че и би трябвало да вземат участие в поддръжката на губещите браншове. "

Според Георгиева е нужна еластичност във фискалната поддръжка. Досега тя беше универсална за всички, само че би трябвало да се мисли за пренасочване към секторите, където ще има най-голяма изгода, счита тя. Помощта може се насочи към работещите хора, а тези с ниска подготовка да получат поддръжка за приемане на нови познания и благоприятни условия, а това ще стане единствено с вложения, уточни Георгиева.

МВФ чака 4% спад на българската стопанска система през 2020 година и възобновяване с 4.1% през 2021 година, което Георгиева разяснява с думите, че България минава относително леко през икономическата рецесия, провокирана от пандемията.

Георгиева не чака страните да подхващат ограничения, които да затворят стопанската система, въпреки това да не е изключено, в случай че пандемията се трансформира в пагубен риск за хората, уточни Георгиева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР