България предпочита по-високи национални вноски за държавите членки в общата

...
България предпочита по-високи национални вноски за държавите членки в общата
Коментари Харесай

Нов бюджет на ЕС: България иска по-високи национални вноски

България избира по-високи национални вноски за страните членки в общата каса на Европейския съюз вместо редуциране на европейски фондове. Това стана ясно от изказването на премиера Николай Денков в Брюксел на срещата на върха на водачите от Европейски Съюз.

Европейските водачи обсъждаха увеличението на финансовата рамка на съюза поради новите провокации от последните години - даването на помощ за Украйна, обезпечаването на спомагателни запаси за справяното с миграцията и естествените бедствия.

За разлика от България, страните - чисти платци, които внасят повече средства в европейския бюджет, в сравнение с получават от него, са срещу увеличение на националните вноски. Те приканиха Европейска комисия да направи преразпределение на средствата в границите на сегашната финансова рамка.

До края на годината водачите от Европейски Съюз би трябвало да реализират единодушие за това по какъв начин ще бъде повишен бюджета, с цел да може да се подсигурява и новия механизъм на Брюксел за финансова поддръжка за Украйна в размер на 50 милиарда евро, който ще работи за интервала 2024-2027 година.

" Българската позиция е, че ние избираме този вид, тъй като алтернативата е или да няма финансиране на тези планове, а някои от тях са доста значими за нас, като да вземем за пример по тематиката миграция, отбрана на външни граници, или да се вземат средства от други стратегии като кохезионната, общата селскостопанска политика, което ние не желаеме да вършим. Така че нашата позиция е, че по-добре да бъдат събрани още финансови средства от страните ", съобщи българският министър председател Николай Денков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР