България предоставя на Украйна това въоръжение, което е по приложение

...
България предоставя на Украйна това въоръжение, което е по приложение
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: България предоставя на Украйна това въоръжение, което е одобрено от парламента

„ България дава на Украйна това въоръжение, което е по приложение 1 от листата (което е засекретено, бел. ред.), утвърден от Народното събрание “. Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов през днешния ден, 25 януари, преди съвещанието на парламентарната Комисия по защита в отговор на журналистически въпрос по отношение на взетите на срещата в Рамщайн решения за поддръжка на Украйна, оповестиха от пресцентъра на МО.

Министър Стоянов обясни пред медиите и измененията в Закона за защитата и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), засягащи присъединяване на български военнослужещи в бойни групи, образувани на територията на страната.

„ В член 61 на в този момент настоящия ЗОВСРБ е записано по какъв начин български войски могат да вземат участие във формирования и интервенции отвън територията на Република България “, сподели министър Стоянов. Той акцентира, че смяната, която се прави, е точно регламентиране на българското присъединяване в многонационални бойни групи на територията на България.

Министър Димитър Стоянов изясни за какво Министерството на защитата изиска от Конституционния съд тълкувателно решение за опцията за наложителна военна подготовка на жителите със статут на запасни.

„ Съгласно Конституцията, всеки български жител има дълг към Родината. Подготовката за осъществяване на този дълг не е дефинирана на никое място. В ЗОВСРБ не е записано дали Министерството на защитата може да провежда мобилизационни сборове и да организира образование. По този въпрос има и несъгласие в две мнения на Министерството на правораздаването - от 2016 година и от тази година. Това е и повода ние да желаяме тълкувателно решение от Конституционния съд. Нашите запасни би трябвало да бъдат готови. При изискване, че наложителната работа е отпаднала, методът за подготовка остават мобилизационните сборове “, акцентира министър Стоянов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР