България предлага най-малкото държавно участие в цяла Европа в спасяването

...
България предлага най-малкото държавно участие в цяла Европа в спасяването
Коментари Харесай

Гечев към Горанов: Защо ще теглите държавен заем, ако е вярно, че има фискален резерв от 10 млрд. лв.

България предлага най-малкото държавно присъединяване в цяла Европа в спасяването на бизнеса

„ Макар при изключителни условия, държавното управление предлага промени в бюджета на Република България при нулифицирана бюджетна прогноза - по обясними аргументи тя към този момент не е реалност. Не е реалност, че ще се усили Брутният вътрешен продукт до 127 милиарда лева Вече не е настоящо, че бюджетното ни салдо ще бъде нулево. Вече не е допустимо безработицата да бъде 4%, както е заложено, при никакъв сюжет за 2020 година Вече не е допустимо междинната работна заплата да е към 1400 лева тази година и 1500 лева следващата година. Вече не е допустимо, обърната е наклонността, да се понижава държавният дълг - с препоръчаната актуализация той би могъл още тази година да се увеличи с 8,3% ". Това съобщи проф. Румен Гечев, депутат от ПГ „ Българска социалистическа партия за България ", в Бюджетна комисия. Той добави, че направеното предложение за актуализация на бюджета е без средносрочна бюджетна рамка за 2021-2022 година, което слага под подозрение всички препоръчани калкулации и че зад числата няма безусловно никакви планове.
„ В препоръчаната актуализация на бюджета има доста огромни загадки. Данъчните доходи понижават със 7,7%, корпоративната облага понижава с 3,2 милиарда, приходите от физически лица - с 2,84 милиарда, потреблението - с 6,54 милиарда, а Брутният вътрешен продукт щял да намалее единствено с 3%. Дано да е по този начин, само че няма по какъв начин да стане съгласно тези цифри. Заложеният недостиг е 3,5 милиарда лева - при настоящето състояние това няма по какъв начин да стане. Той ще бъде доста по-висок ", безапелационен е Гечев.
„ Ако твърдите, че бюджетният недостиг ще бъде 3,5 милиарда лева, плюс 700 млн. лева за Банката за развиване, то тогава за какво желаете да теглите 10 милиарда лева нов заем? Възниква и въпросът - за какво теглите държавен заем, в случай че твърдите, че има фискален запас от 10 милиарда лева Смисълът на фискалният запас е тъкмо подобен - в обстановка на рецесия да се употребява ", обърна се към финансовия министър социалистът. Той добави, че има учредения да смята, че фискалният запас се пази, с цел да бъде употребен следващата година от ръководещите за предизборни цели.
Гечев се усъмни и в данните на държавното управление, че безработицата ще се усили единствено с 2%, в случай че към този момент има лавина от регистрации на пазара на труда.
„ Според вашите данни България и Китай ще са единствените страни в света, които ще си запазят позитивния напредък на стопанската система. В Германия, Италия, Испания и Франция предвиждат спад 4-8%, а в България, мощно подвластна от европейските стопански системи, спадът ще е едвам 3% - по каква доктрина ще стане това ", недоумява депутатът от левицата.
„ България предлага най-малкото присъединяване на страната в спасяването на бизнеса в цяла Европа - няма такова съответствие 60/40. Румънците оферират 75%, във Англия, дясна стопанска система - 80%. Не Българска социалистическа партия, а Стопанската камера, бизнесът сподели, че единствено 8% от компаниите ще се възползват от тази мярка ", сподели още Гечев.
Румен Гечев не вижда никакви промени за спестявания от страна на администрацията и напомни, че държавното управление е декларирало, че ще спести 1 милиарда лева от пазаруването на кораби. „ Този милиард къде е, за какво го няма тук? Ще го харчите ли или той също ще е прикрит запас? ", попита той.

Дора Янкова: Правителството би трябвало да води по-активен разговор с общините. В бюджета нищо не се планува за тях

„ Спадът на годишна основа на стопанска система ще бъде доста по-голям, което значи доста повече задлъжнялост и доста по-голям недостиг - той няма да е 3,5%. Паралелно с това, към този момент излизат планирани числа за Испания, Германия - това са централните стопански системи, които ще пернат и нас - приходната им част в бюджетите въобще не е оптимистична. И тук въпросът е - тези ограничения, съотношението 60/40 и парите за ББР- дали са задоволителни най-малко за 4 месеца в главните браншове да се задържат служащите ". Това съобщи националният представител от ПГ „ Българска социалистическа партия за България " Дора Янкова в Бюджетна комисия на Народно събрание.
„ Редно е в рецесията през финансовите принадлежности, през банките и заемите да се сътвори по-оптимистична среда за българското произвеждане. Необходимо е да се планува един % за рисково предприемачество и да се насърчи земеделието, отглеждането на животни, консервната индустрия - изхранването на народа. Това би трябвало да бъде изведено като стратeгическа политика от държавното управление в диалога с банките и през Банката за развиване ", сподели още тя.
Янкова обърна внимание, че би трябвало да се мисли накъде ще тръгне страната след рецесията и акцентира, че в такива случаи би трябвало да се търсят огромни стратегически планове. „ Само Автомагистрала „ Хемус " не е подобен план - това е пътна инфраструктура. Трябва да се сметне каква годишна задача може да се извърши в изискванията на изключително състояние ", разяснява депутатът от левицата.
„ Общините сега са на предна линия. Голяма част от тях споделят, че ще разсрочват заплащанията на налози и такси на жителите, само че в бюджета нищо не се планува за тях ", добави Дора Янкова и прикани за по-активен разговор на държавното управление с тях.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР