България предлага Европейската комисия да предостави възможност на държавите-членки доброволно

...
България предлага Европейската комисия да предостави възможност на държавите-членки доброволно
Коментари Харесай

България изпрати писмо до ЕК за мярка за подкрепа на фермери и преработватели

България предлага Европейската комисия да даде опция на държавите-членки непринудено да ползват хоризонтална изключителна мярка COVID-19 във всяка от стратегиите си за поддръжка на уязвимите фермери и преработватели. Това се показва в публично писмо на страната ни изпратено до Европейска комисия.

На Съвет на министрите на земеделието тази седмица, българският министър на земеделието, храните и горите Десислава Танева срещна сътрудниците си с предложенията на страната ни, напомнят от Министерството на земеделието.

Предложенията плануват механизмът COVID-19

да действа на национално равнище,

като всяка държава-членка да има опция да употребява недоговорираните средства по стратегиите си за стабилизиране на секторите „ Селско стопанство “ и „ Хранително-вкусова индустрия “. Да бъдат употребявани недоговорирани средства от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020, Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 и Национална стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш 2019-2023 година Пледложенията са в няколко посоки.

Първото от тях е да има

обезщетителна мярка за осъществени разноски за предварителна защита

от пандемията за обезпечаване на дезинфектанти, маски, защитни дрехи, разноски за цифровизация за реализиране на отдалечена работа. По този метод ще се защитят служащите и естественото действие на работата през стопанската година. С оглед динамичността на развиване на пандемията следва да се обезпечи опция всяка държава-членка да реагира незабавно и да има опция да изплати обезщетителното заплащане при пораждане на нужда и преди одобрение на известието.

Второто направление планува

обезщетителна мярка за осъществени разноски за предпазване

на продукцията, за компенсиране на стесняване в цените и понижение на цените на създадени артикули, за ограничавания при реализацията на продукцията и ограничавания в пазара, както и за прекъсване на активност.

България приканва и за обезпечаването на еластичност за програмиране и одобрение на обезщетителната мярка, с цел да може в най-спешен порядък да се даде нужната поддръжка.

Страната ни предлага още да има и

обезщетителна мярка за аграрни стопани, преработватели

или оператори за реализиране на логистика. Целта е бързо осъществяване на пазара на създадени плодове, зеленчуци, аграрни артикули, рибни артикули и храни. По този метод ще се поддържат дребните производители, като тяхната продукция ще бъде изкупена и осъществена на пазара.

Друго предложение включва капиталова мярка в няколко посоки - вложения в техника за преправка, депозиране, консервиране на бързо развалящи се артикули и активи за предпазване на продукция.

Освен механизма COVID-19, страната ни предлага да се създаде и незабавна мярка за справяне с спешната обстановка, посредством

даване на целева финансова помощ

от бюджета на Общата организация на пазарите. За всяка страна може да бъдат избрани финансови пакети, на база продукцията в засегнатите браншове в растениевъдството (плодове и зеленчуци) и на база популацията на животните от най-засегнатите браншове. По този метод всяка страна-членка на Европейска комисия да получи еднократна помощ под формата на безплатни средства, с цел да подкрепи производителите си в най-засегнатите браншове.

В писмото България предлага още Преходната национална помощ да бъде приспособена, като останат рестриктивните мерки само в секторен проект. Именно по този начин на фона на пандемията в цяла Европа, ще се обезпечи еластичност и основаване на опция за разнообразни модулации при критериите за допустимост, референтната дата и при опазване на секторите.

България смята, че препоръчаните от Европейска комисия ограничения по отношение на новоприетата Временна рамка за държавна помощ и изменението на таваните за общата национална помощ, са неприложими за страната ни поради настъпилите условия и резултата за стопанската система ни, както и невъзможността да бъдат обезпечени допълнтелни национални средства. В България изключителното състояние беше въведено при започване на месец март и съпроводено със затваряне на доста обекти. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР