България прави правилния избор с изтребителите Ф-16, а конфликтът около

...
България прави правилния избор с изтребителите Ф-16, а конфликтът около
Коментари Харесай

Николай Ненчев: България прави правилния избор с Ф-16, въпреки съпротивата на Радев

България прави верния избор с изтребителите Ф-16, а спорът към това кой военен аероплан да бъде платен за потребностите на българските Военновъздушни сили е неестествен и е резултат на „ различен вид интереси”.

Това сподели в предаването „ Тази сутрин” по bTV някогашният боен министър Николай Ненчев.

На Богоявление президентът Румен Радев остро разкритикува процедурата по избиране на нов изтребител, като съобщи, че състезанието е бил изопачен и държавното управление е оповестило победител в прорез със личните си правила и на по-висока цена от плануванаъа.
Тодор Тагарев: F-16 превъзхожда по оперативна успеваемост „ Грипен ” Поддръжката на старите самолети не ни излиза по-евтино, посочи някогашният длъжностен министър на защитата
Според Ненчев обаче президентът лобира за свои ползи, в интерес на русофилски организации, а изявлението му било популистко.

„ Колко пъти президентът посети Народното събрание, с цел да беседва по този въпрос, какъв брой пъти посети парламентарните групи. Колко пъти се срещна с политико-експертната група? Нека бъде по този начин добър да одобри волята на Народното събрание, в противоположен случай вървим към един доста рисков развой – взривяваме държавността”, съобщи Ненчев.
Производителят на „ Грипен ”: Предлаганият на България изтребител F-16 съществува единствено на хартия Вицепрезидентът на компанията, производител на „ Грипен ” беше безапелационна, че не са лобирали пред президента Румен Радев да бъде определен техният изтребител и добави, че България е избрала по-скъпата оферта
„ Изборът на Ф-16 е превъзходен. Но дано министърът на защитата да намерения и да организира настоятелни диалози за това при подписването на контракта неотложно да получим 4 или 5 Ф-16 от Съединени американски щати, които да бъдат разполагаем – за защита на въздушното пространство, за образование на водачите и да спрем с оня контракт за поддръжка МиГ-29 и СУ-25. Този път България прави верния избор, макар съпротивата на Радев”, уточни още веднъж някогашният министър.

Според него Народното събрание ще поддържа решението на държавното управление, а гласуването в Народното събрание ще се организира до седмица.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР