България прави на Антарктида международна наука, заяви проф. Христо Пимпирев,

...
България прави на Антарктида международна наука, заяви проф. Христо Пимпирев,
Коментари Харесай

Христо Пимпирев: България прави международна наука в Антарктида

България прави на Антарктида интернационална просвета, съобщи проф. Христо Пимпирев, шеф на Българския антарктически институт.

Той беше посетител на Сутрешния блок на Българска национална телевизия, с цел да показа последните открития, направени с българско присъединяване.

Геолозите Стефан Велев и Камен Бонев участваха в интернационална експедиция, която се натъкна на остатъци от растения на остров Ливингстън.

Пет нови типа за Антарктида растения, открити от учените, потвърждават връзката сред континента и Латинска Америка преди 90 млн. години.

По това време днешна Антарктида е била континент с динозаври, фауна и буйна растителност, изясни проф. Пимпирев.

Кредният интервал е забавен и тъй като той е един от най-топлите в историята на Земята и разрешава на учените да вършат връзка със актуалното стопляне на климата.

Пимпирев сподели, че огромните температурни амплитуди са по-опасни от рекордните температури, на които сме очевидци в Съединени американски щати и в Австралия.

Човечеството би трябвало да се приспособи към тях, като вземе ограничения против замърсяването на въздуха и околната среда.

Антарктическият сезон завършва през март и чакаме още доста открития, сподели проф. Пимпирев.
 Български геолози откриха пет нови фосили на растения на Антарктида Български геолози откриха пет нови фосили на растения на Антарктида
Български учени участваха в експедиция на остров Ливингстън в Антарктида, която откри пет нови за континента фосилизирани флористични остатъци. Те са с...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР