България постигна близо 8,9 млн. посещения на чуждестранни туристи миналата

...
България постигна близо 8,9 млн. посещения на чуждестранни туристи миналата
Коментари Харесай

Ангелкова: Страната разполага с голям потенциал

България реализира близо 8,9 млн. визити на задгранични туристи предходната година и Германия е измежду трите водещи пазара за входящ туризъм у нас. Това ни стимулира да работим още по-усилено, с цел да предлагаме първокачествен и конкурентен артикул. Този принцип сме заложили в партньорството си с водещите международни туроператори, в това число с най-големите от Германия.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова във Варна пред участниците в конференцията " Eвропейски стандарти за туризма в България “, проведена от Министерството на туризма и фондация " Конрад Аденауер “. Сред формалните посетители на форума са Kлаус Шлий, ръководител на Ландтага на Шлезвиг-Холщайн, и Tорстен Гайслер, началник на фондация " Конрад Аденауер “ за България.

Министър Ангелкова благодари на гостите за извънредно високата оценка, която страната ни получи за председателството си на Съвета на Европейски Съюз. Доказахме, че отпред с премиера Борисов сме мощен тим, на който може да се разчита и който е добър посредник при решаването на проблемите. Успешно можем да се оправим с предизвикателствата и да бъдем предан сътрудник, сподели още тя.

Министърът акцентира, че българският туристически артикул е доста разнороден. Страната разполага с огромен капацитет по повод освен на морския и зимния туризъм, само че също на балнео- и СПА услугите и културно-историческите направления. Разработихме разнообразни тематични дестинации, които подтикват активността на туроператорите и уголемяват дейните сезони. За първите пет месеца на 2018 е осъществен над 11% растеж на непознатите туристи, като растежът на немските е 18,5% по отношение на същия интервал на 2017 година, заяви министър Ангелкова.

Тя разяснява още, че взаимно с сектора и с поддръжката на държавното управление министерството е подхванало редица законодателни начинания за облекчение на административната тежест, за развиване на инфраструктурата, за по-добра подготовка на фрагментите и други Секторът е повдигнат в народен приоритет и единствено за предходната година заетите в него и обвързваните стопански действия са били близо 336 хил.  Министерството приготвя и основаването на Център за подготовка и преквалификация към ведомството, с цел да насърчи качеството на туристическия артикул, сподели още министър Ангелкова. Тя посочи ролята на България за съдействието в границите на Дунавската тактика, по която следва годишен конгрес в София.

Kлаус Шлий, който за първи път посещава страната ни, показа извънредно позитивните си усещания от България и я поздрави за професионализма в осъществяване на председателството на Съвета на Европейски Съюз. Той съобщи, че кооперирането с България ще продължи и ще се задълбочава, като на форума във Варна ще бъдат разисквани доста нови благоприятни условия за приобщаване към евростандартите в туризма. Ние всички виждаме какъв брой позитивни сигнали идват от страната ви за общото европейско бъдеще, безапелационен бе той.

Tорстен Гайслер също поздрави България за сполучливото европредседателство и акцентира, че тя има европейски дух и огромен капацитет да построява концепции за дълготрайното и стабилно развиване на Европа. В този аспект туризмът в България дава доста положителни образци с двуцифрени стойности на напредък и позитивен имидж освен като морска дестинация. В страната ви може да се обитава когато и да е на годината. Малко са страните в Европа, които имат толкоз отворени порти към германците и ви благодаря за това. Те се усещат комфортно и се връщат още веднъж тук, заключи ръководителят на фондация " Конрад Аденауер “ за България.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР