България посрещна папа Франциск. Хора от няколко континента проследиха на

...
България посрещна папа Франциск. Хора от няколко континента проследиха на
Коментари Харесай

С тържествена Литургия завърши първият ден от посещението на папа Франциск

България посрещна папа Франциск. Хора от няколко континента наблюдаваха онлайн тържествената света литургия, която папа Франциск отслужи в София.

 © БГНЕС
Приключи най-мащабното събитие от визитата на папа Франциск в България - тържествената Света Литургия на пл. „ Батенберг “ в София пред хиляди, стекли се да видят главата на Римокатолическата черква. Беше построена специфична сцена с олтар и два амвона. Над 100 души хористи от цяла България пяха тържествени химни.

На особено построени монитори хората можеха да проследят на няколко езика какво споделя папа Франциск.

Основното му обръщение беше да бъдем светците, от които този свят има потребност.

„ Бог работи трояко - Той приканва, изпитва и обича Своите чада - хората “, бяха думите на папа Франциск.

Той на два пъти наруши протокола и се здрависа с хората тук.
Специално студио: Света литургия, отслужена от папа Франциск в Софияwww.bnt.bg/bg/a/sveta-liturgiya-otsluzhena-ot-papa-frantsisk-v-sofiyaБНТ съобщи онлайн Празничната неделна литургия, която папа Франциск отслужи на столичния площад "Александър I Батенберг ". Доц. дякон Иван Иванов - православен богослов и свещеник, специализирал в папските институти, и доктор Богдан Пенев от Католическата черква в България разясниха всичко, на което станахме очевидци. Те гостуваха на водещия Горан Благоев в специфичното студио на публичната телевизия.
За празничната атмосфера споделя Надежда Василева:

Хиляди протегнати ръце, хиляди молебствия.

Наричат го друг и земен. Папа Франциск слага в центъра на своя свят бедните, слабите и отритнатите. Казва, че идва от периферията, а там се вижда действителността. Учи, че всички сме бежанци. И че животът се подхранва от любовта, скромността и милосърдието. Призовава за забравяне на материализма, ненаситността, консуматорството.
„ Той е някак доста хуманен. Различен е. Близо е до хората, не е някъде от високо. Той е измежду нас, той в действителност е наш овчар - ние сме католици “.„ Идвайки в България, папа Франциск демонстрира, че тази земя е близка към неговото сърце. “  Папа Франциск отслужи Света литургия в София Папа Франциск отслужи Света литургия в София
Папа Франциск отслужи неделна празнична света литургия на пл. "Княз Александър I Батенберг " в София. Това е най-голямото събитие от неговото апостолич...

Пред събралите се хора, папата още веднъж посочи силата на любовта.
Папа Франциск: Бог приканва, господ изненадва, господ обича. Силата на Любовта прекатурва всяка прогноза и знае по какъв начин да се стартира още веднъж.
Папата не подмина изкушението от връщането към предишното. Определи и най-голямата опасност, която може да се вкорени в една общественост, след опитите на неуспехите, болката и примирението.
Папа Франциск: Сивият прагматизъм на живота, в който на пръв взор всичко наподобява обикновено, само че където в реалност вярата се изпарява и дегенерира в еснафщина.
Папата насочи апел хората да се борят за общото богатство

Папа Франциск: Да бъдем прислужници на бедните, герои в революцията на любовта и служенето, способни да устоим на патологиите на консуматорския и лекомислен индивидуализъм. Не се опасявайте да бъдете светците, от които тази земя се нуждае. Светостта няма да отнеме вашата мощ, живот или радост; в действителност, тъкмо противоположното, тъй като вие и децата на тази земя ще станете това, за което е мечтал Отец, когато ви е основал. Призвани, сюрпризирани и изпратени от обич!  Хористи направиха последна подготовка преди визитата на папата у нас Хористи направиха последна подготовка преди визитата на папата у нас
90 хористи от цялата страна направиха в град Раковски последна подготовка преди визитата на папа Франциск на 5 и 6 май у нас. В хора са включени изп...

На площада прозвучаха гласовете на най-хубавите хористи от всички католически енории в България.
Нещо прелестно, то просто би трябвало да се почувства със сърцето.
Те са измежду хората от Раковски, пътували до София, с цел да видят папата още през днешния ден.

Тази еуфория, това възприятие, този адреналин, би трябвало да бъдеш тук да го почувстваш.
Папата, който към този момент е призовавал хората да оставят встрани мобилните си телефони, с цел да срещне очите им. И който през днешния ден докосна сърцата им.

 © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР