България посрещна и 2022-а като 2021-а – с големи новини

...
България посрещна и 2022-а като 2021-а – с големи новини
Коментари Харесай

Темата за цените на газа разбуни духовете във Фейсбук - политици с разнородни позиции

България посрещна и 2022-а като 2021-а – с огромни вести за газа, и то какви. Увеличение с 30% от 1 януари, оповестено от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), и скандал с доставките на азерски газ, единствения друг от съветския, който използва България.

Дори и с покачването с 30%, избраната от КЕВР цена на природния газ от 1 януари отново е доста по-ниска от тази на газовите тържища в Европа, само че въпреки всичко солена за страната с най-нисък стандарт и покупателна дарба в Европейски Съюз. Заради мораториума на цените на електрическата енергия, парното и ВиК услугите, натрапен от 47-ото Народно събрание до 31 март, повишаването на газа ще се отрази най-силно на газифицираните семейства, на детски градини и кметства.
Булгаргаз ще предложи за февруари с 32% по-ниска цена на газа по отношение на тази за януари
" Булгаргаз " ще предложи поевтиняване с 32 % на природния газ през февруари, в случай че цените на европейските пазари се запазят на наст...
Прочети повече
Според енергийни специалисти с изключение на пряк резултат върху консуматорите на природен газ, новата по-висока цена на газа може да има и индиректен резултат върху потребителската кошница. По-високата цена на газа ще се отрази и на електроенергийната ни система.

Експертите чакат поевтиняване на природния газ през февруари, поради намаление на цените на международните пазари. Днес сходен анонс направиха от Булгаргаз. От държавния газов снабдител ще предложат поевтиняване с 32 % на природния газ през февруари, в случай че цените на европейските пазари се запазят на актуалните си равнища.

Миналият месец " Булгаргаз " внесе на 10-то число заявление за 14 на 100 покачване, само че в средата на декември газовите тържища полудяха и записаха цени над 2050 $ за 1000 куб. м. Едва в последните дни на декември цените паднаха, само че сдружението изиска 30 % повишаване от януари и го получи, което докара до рецензии от страна на премиера Кирил Петков. Те бяха ориентирани към енергийния регулатор, че е разрешил покачването и министър-председателят разгласи, че ще бъдат заменени членовете с изминал мандат.

Интересни са политическите реакции по въпроса, които са съществено обсъждани в обществената мрежа Facebook.

Ето ги:
Финансистът Васил Кендов свърза равнището на инфлацията с уговорката ни към еврозоната
Ето по този начин се подвигат цените - двойно. Според Национален статистически институт инфлацията е към 6%. От Нова година нарастват банковите такси, такситата в София с 36...
Прочети повече
Валери Попов ( някогашен народен представител от Българска социалистическа партия и сегашен представител на Българска прогресивна линия)


КЕВР оня ден подвигнаха цената на синьото гориво с 30% по предложение на Булгаргаз което е държавно сдружение апропо.Питам се обаче къде е и за какво мълчи новия Министър на Енергетиката,когато едно държавно сдружение предлага повишение на цената на газа.Дали този министър ще продължава да мълчи за студения запас на Топлоелектрическа централа Варна,или за какво се бавят ремонтира на 3-те турбини на ПАВЕЦ Чаира,който в случай че проработят огромните Водноелектрическа централа -ве в системата на НЕК/Белмекен -Сестримо и Павел Чаира общо 1560 Мегавата часа конфигурирани мощностти/ още веднъж ще балансират енергиината ни система,а не както в този момент Топлоелектрическа централа Варна и ТЕЦ-те на господин Ковачки.А другояче през вчерашния ден видяхме българския Премиер доста изумен от взетото решение на КЕВР.В това държавно управление очевидно няма никаква съгласуваност....

(Зелено придвижване, част от Демократична България)

Булгаргаз не знаят на кой свят се намират. Днес споделили, че в случай че " цените на газа се запазят на сегашните равнища от 65 евро на мегаватчас, те щели да предложат понижение на цената с 32 %, под новите цени ". Първо, цената беше 65 евро преди два дни, през днешния ден е 94 евро. Още преди Коледа заявих в Народното събрание, че придвижванията са такива, че е неуместно да се вършат прогнози и за седмица напред, камо ли за месец или повече. Тогава бяхме стигнали върха от 180 евро, двойно над настоящето равнище. Отделно огромният фал на Булгаргаз е с азербайджанския импорт. Чийто цени и сега са в пъти по-евтини от съветските. Понеже по контракт се считат на база на котировките на петрола, които предходната година бяха релативно постоянни. А държавната компания не си мръдна пръста да закупи контрактуваните 1 млрд м3. Вместо това внесохме на ниски цени 4-5 пъти по-малко. Оттам и цените за бита и промишлеността скачат.

Заложените от предходното ръководство бомби в енергетиката са ясни. Трябва да ги преодолеем и да действаме ясно, честно и по естествени правила. Така имаме шанса да притеглим милиарди вложения. И цените да бъдат ниски, а България да печели. Бързите решения са обезщетения и за бизнеса, и за семействата. Парите за това са в енергийните компании и фонд сигурност - милиарди. Няма смисъл да убиваме конкурентоспособността си, откакто в този момент е момента да превземаме нови пазари.
Газът коства под 800 $ за пръв път от 10 ноември
За пръв път от 10 ноември цената на природния газ в Европа спадна под 800 $ за 1000 куб.м., демонстрират данните от лондонската борса...
Прочети повече
Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР