България посреща най-доброто от американската сцена за съвременен танц между

...
България посреща най-доброто от американската сцена за съвременен танц между
Коментари Харесай

USA съвременен танц очарова Европа и света от Пловдив

България посреща най-хубавото от американската сцена за актуален танц сред 26 и 28 март в Пловдив с 9 спектакъла, определени от влиятелно интернационално жури. Всяко зрелище ще дебютира както пред българските фенове, по този начин и пред шефове на театри и фестивали от целия свят, които ще посетят Пловдив особено поради събитието. Селектираните танцовите компании отразяват многообразието на стилове, дела и артистични гласове на актуалната сцена в Съединени американски щати. SPOTLIGHT: USA – платформа за американски актуален танц се провежда от American Dance Abroad и ONE DANCE WEEK в съдействие с Община Пловдив и в поддръжка на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 година Генерален сътрудник на плана е Фондация „ Америка за България “. Организаторите благодарят и на Посолството на Съединени американски щати в София, Trust for Mutual Understanding и Mid Atlantic Arts Foundation.

На 26 март (понеделник) от 20:00 ч. в Дом на културата „ Борис Христов “ танцовата компания CONTRA-TIEMPO от Лос Анджелис ще показа спектакъла БУЙНА ВОДА, който ще насочи вниманието към настоящите екологични, обществени и расови проблеми. Вдъхновен от последната пиеса на Шекспир “Бурята “ и афро-кубинския господ напразно и стихиите, Ойя, представлението демонстрира по какъв начин хората взаимодействат с околната среда и едни с други. Очаквайте музика онлайн, впечатляващи образни резултати, хип-хоп и обществени танци.

На идващия ден, 27 март (вторник), програмата продължава още веднъж в 20:00 ч. в Дом на културата „ Борис Христов “ с ИНДУСТРИАЛЕН БАЛЕТ на Kate Wallich + The YC от Сиатъл. Според критиците „ Черният лебед “ на Кристофър Нолан среща Nine Inch Nails на Трент Резнър в хореографията на Кейт и придвижванията на танцьорите ѝ, а когато вземат участие и музикантите на Джони Гос всеки присъстващ незабавно се потапя в бунтарския промишлен темп на Сиатъл от 80-те и 90-те. Бас китари, барабани и синтезатори съпровождат това наелектризиращо комбиниране от типичен и актуален балет, атлетизъм, клубна и поп просвета.

В сряда, 28 март, още веднъж от 20:00 ч. на същата сцена се качват Dance Heginbotham от Ню Йорк, които ще показват спектакъла ПРИНЦИПИТЕ НА НЕСИГУРНОСТТА. Представлението наблюдава и изследва разнообразни епизоди от човешката история, като потегля от Помпей и изригването на вулкана Везувий и доближава до концепциите на Ницше и бурните двадесет на XX в. Създателите му гледат с въображение и комизъм на живота, гибелта и устрема да опознаеш и двете. Майра Калман е художник, колумнист на New York Times и създател на книги, а Джон Хегинботам е измежду водещите танцьори и хореографи в Съединени американски щати.

Информация за спектаклите можете да следите и във Фейсбук събитията БУЙНА ВОДА, ИНДУСТРИАЛЕН БАЛЕТ и ПРИНЦИПИТЕ НА НЕСИГУРНОСТТА. Билети за тези три спектакъла можете да закупите още през днешния ден онлайн на epaygo.bg или на касите на EasyPay. До края на месец февруари цената на билета ще е 10 лева Препоръчва се авансово закупуване. Очаквайте повече детайлности за останалите представления, част от SPOTLIGHT: USA – платформа за американски актуален танц.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР