България последователно подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по

...
България последователно подкрепя усилията на страните от Западните Балкани по
Коментари Харесай

Борисов: България подкрепя усилията на Западните Балкани по пътя им към ЕС

„ България поредно поддържа напъните на страните от Западните Балкани по пътя им към участие в Европейски Съюз ”. Това означи министър-председателят Бойко Борисов по време на изявлението си в панела „ Диалог за дипломацията на Западните Балкани “ в границите на Световния стопански конгрес в Давос.


Пред участниците в полемиката българският министър председател подчертава, че извънредно значимо е да се резервира ролята на политиката на разширение на Европейски Съюз като катализатор за реализиране на основни промени в страните от района.

„ Тези промени са нужни както за модернизирането и развиването на Западните Балкани, по този начин и за стабилността и просперитета на този стратегически значим за Европейски Съюз район “, уточни министър-председателят Бойко Борисов.

По думите му другите начинания и формати на районно съдействие в Югоизточна Европа взаимно се допълват в насърчаването на политическата, икономическата и обществената непоклатимост в района. „ Регионалното съдействие обаче не е опция на европейската интеграция на Западните Балкани. Напротив - то следва да способства за постигането на стратегическата цел за участието в Европейски Съюз на страните от района “, посочи министър председателят Бойко Борисов.
 Започва форумът в Давос Започва форумът в Давос
В Давос стартира юбилейното 50-то издание на Световния стопански конгрес.

„ България, взаимно с Република Северна Македония, от 1 януари 2020 година семейства Берлинския развой “, сподели още в Давос министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че страната ни е поела този виновен ангажимент като естествено продължение на постигнатото по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и извеждането на напред във времето на процеса на европейската интеграция на Западните Балкани в политическия дневен ред на Съюза.

„ Приоритетите на взаимното председателство на Берлинския развой са свързаността във всичките й аспекти: транспортна, енергийна, цифрова, както и съгласуваност сред хората, изключително измежду младите, в това число посредством обучение “, акцентира министър председателят Борисов в Давос. Той посочи, че един от главните планове, които следва да бъдат осъществени, е прогрес в построяването на трансевропейския Коридор № 8. Той има основно значение за района и ще съставлява добър образец за съгласуваност на Западните Балкани със прилежащите страни членки на Европейски Съюз.
 Какво да чакаме от форума в Давос Какво да чакаме от форума в Давос
В Давос стартира юбилейното петдесето издание на международния стопански конгрес. Всички погледи са ориентирани към американския президент Доналд Тръмп и еко...

„ Дълбоко сме уверени, че бъдещето на страните от Западните Балкани е в Европейски Съюз, защото без тях европейският план е повърхностен. Хърватското председателство също възнамерява организирането на Среща на върха ЕС-Западни Балкани и ще поддържа фокуса върху европейската вероятност на района в дневния ред на Европейски Съюз “, подчертава Бойко Борисов.

В изявлението си той очерта, че дружно с Берлинския развой в Югоизточна Европа съществуват и други одобрени и значими формати на районно съдействие като Процеса за съдействие в Югоизточна Европа и Съвета за районно съдействие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР