България получи първа символична пратка с 2400 дози от ваксината

...
България получи първа символична пратка с 2400 дози от ваксината
Коментари Харесай

Първа доставка от ваксината на Moderna, очакваме още 2.9 млн. дози от Pfizer/BioNTech

България получи първа алегорична пратка с 2400 дози от имунизацията на американската компания Moderna в сряда и от на следващия ден стартира имунизация и с нея. Тъй като доставените количества са малко, те ще останат да се ползват единствено на териоторията на столицата, а при втората пратка от 4000 дози, която се чака на 25 януари ще бъдат разпределени дози и в други градове. Получените количества сега се съхраняват в ледник, който поддържа температура -20 градуса, в обкновен хладилни от 2 до 8 градуса може да се държи до 30 дни. Здравният министър Костадин Ангелов, който посрещна пратката, разгласи, че страната ни чака и спомагателни 2.9 млн. дози от първата утвърдена ваксина на Pfizer/BioNTech според контракта, който. Допълнителните количества обаче се чакат по-късно през годината, а фирмите и сега имат закъснение в доставките.

" Добрата вест е, че Европейска комисия подписа контракт за спомагателни количества ваксини от тази на Pfizer/BioNTech и Българската страна взе участие и в това съглашение с индикативни количества към днешна дата близо 2.9 млн. ваксини . Така че към този момент имаме безусловно успокоение, че ще имаме задоволително количества за всички български жители. В развой на регистрация е и имунизацията на AstraZeneca Индикативните количества от нея са 4.5 млн. дози ", разяснява в сряда Ангелов.

Ангелов чака първата фаза на имунизация да завърши до края на януари или най-малко за хората, заявили предпочитание на този стадий, които по думите му са " под 100 000 души ". От другата седмица стартира редом и осъществяването на втората фаза съгласно имунизационния проект, която обгръща жителите и личния състав в домовете за възрастни хора и учителите. И в двете групи искащите да се имунизират са към 21%. Желание до момента са декларирали към 3000 души от общо 15 000 настанени в домове за възрастни хора.

Ангелов уточни, че се чакат още 35 000 дози от имунизацията на Pfizer/BioNTech на 18 януари.

Ангелов е задоволен от темпа, с който върви имунизацията, само че чака той да се усъвършенства след включването на персоналните лекари. " Ние не сме оползотворили цялостната опция за имунизация. Имамахме ден с 4000 имунизирани. Ако се употребява потенциалът на всички 4 5000 персонални лекари и вършат по 10 имунизации дневно, колкото е оптималното, ще се вършат по 45 000 имунизации дневно единствено от тях. Като прибавим мобилните екипи, лечебните заведения, ще дойдат дни в, които ще вършим по доста повече ваксини дневно ", разяснява Ангелов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР