България получи критики заради слабостите в противодействието на изпирането на

...
България получи критики заради слабостите в противодействието на изпирането на
Коментари Харесай

Николай Алдимиров: Банките ни са много подготвени срещу прането на пари

България получи рецензии поради слабостите в противодействието на изпирането на пари от Европейската комисия, само че като цяло страната се оправя добре в тази сфера, счита доктор Николай Алдимиров. Той е някогашен и. д. шеф на дирекция " Финансово разузнаване " в ДАНС и някогашен зам.-директор на Агенция " Митници ", а понастоящем има частна компания за консултиране на компаниите и организациите, които би трябвало да рапортуват за съмнителни интервенции в ДАНС и за извършват закона против прането на пари. Алдимиров е и ръководител на управата на Центъра за предварителна защита и противопоставяне на изпирането на пари.

Г-н Алдимиров, за какво в последния стопански отчет на Европейската комисия за България има рецензии поради слабостите на системата за противопоставяне на прането на пари у нас? В него непосредствено се твърди, че службите прикриват политици. Как си обяснявате, че Европейска комисия поправя отчета си, откакто българските управляващи се оплакаха, че не е вярна констатацията ѝ, че " 2/3 от съмнителните преводи, докладвани от банките в дирекция " Финансово разузнаване " на ДАНС, включват локални политически фигури, само че към тези случаи не се подхващат ефикасни следствия "?

Не мога да кажа, за какво Европейска комисия е направила тази промяна на отчета си, само че мога да кажа, че България е използвала четвъртата инструкция за прането на пари, а сега тече имплементацията и на петата инструкция. Има към този момент готови проектопромени в Закона за ограниченията против изпирането на пари.

Преди няколко дни излезе отчетът на Европейска комисия с рекомендациите към България, като главното, което се споделя в него, е обвързвано с незадоволителното осъществяване на част от ограниченията против изпирането на пари. Прави се още веднъж връзка сред прането на пари и корупцията. Знаем, че двете феномени са тясно свързани – корупцията е предикатно закононарушение на прането на пари. Тоест, когато имаме корупция, по-късно всекидневно има и изпиране на пари. В отчета се показва също, че към момента България няма направена национална оценка на риска. Престои това скоро да се случи, само че тя е основата за правенето на вътрешни правила и самостоятелни оценки на риска на задължените по закон лица и по тази причина е от особена значимост. Обръща се внимание и на нуждата от усилване на надзора върху банковия бранш в частта за интернационалните финансови транзакции.

Всичко това звучи доста официално. Огромен брой задължени лица – банки, счетоводители, неправителствени организации, брокери на недвижими парцели и т. н., се регистрират официално пред ДАНС, само че дали всичко това е дейно? Как ви наподобява този развой като човек, който дълги години е работил в дирекция " Финансово разузнаване " в ДАНС? Не се ли натрупа информация напразно?
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР