България получи изключение да работи с руски горива Сега Лукойл

...
България получи изключение да работи с руски горива Сега Лукойл
Коментари Харесай

Кабинетът на Радев ще разреши България да изнася руски горива

България получи изключение да работи с съветски горива Сега " Лукойл " и други търговци като " Инса " ще могат да го монетизират и в чужбина И сега от съветската рафинерия в Бургас се изнасят големи количества за Украйна
Служебното държавно управление ще анулира възбраната за експорт на горива от България. Тя трябваше да влезе в действие след 5 декември на база на решение на кабинета на Кирил Петков. Въпросът е за стотици милиони левове евентуални продажби и идва след срещи на президента и кабинета му с представители на " Лукойл Нефтохим ". След тях беше публикувано посланието, че е контрактувано понижаване на цените на горивата за локалния пазар. Сегашното предложение стои като отплата за съветската рафинерия.

Новината се вижда в оповестен за публично разискване отчет от министрите на финансите, енергетиката и стопанската система. Това на процедура значи, че горивата на " Лукойл Нефтохим Бургас ", както и другите горива с съветски генезис, внасяни от други български компании ( " Инса ойл " ), ще могат да бъдат изнасяни, откакто множеството страни в Европейски Съюз затворят границите си за съветски петрол, бензин и дизел поради наложените на Русия наказания.

Промяната е преференциална за бургаската рафинерия, която има е огромен потенциал и е експортьор, за интернационалния търговец на групата " Лукойл " Litasco, както и за останалите търговци на едро на българския пазар, които продават интензивно на открито, където имат опция да създадат по-добри маржове. Ефектите ще се усетят в цялостна степен след 5 февруари следващата година, когато ще спре и вноса на петролни артикули от Русия за множеството страни в Европейски Съюз.
Реклама
Решението обаче носи със себе си редица незнайни. Притесненията на част от сектора в този момент са, че в следствие то може да претърпи корекции, като от него бъдат изключени фирмите, които не са производители - т.е. огромните складодържатели и търговци на едро.

Неясно е каква ще бъде реакцията и на европейските сътрудници, които дадоха опция на България две години напред да се зарежда с съветска суровина. Не на последно място пазарът на горива става все по-малко пазарен, подчинен от решения на политици и сделки сред страна и компании.
Какво плануват възбраните
Регламентът на Европейския съюз от 3 юни вкара възбрана за пазаруването, вноса или прехвърлянето, директно или непряко, на недопечен петрол или на избрани нефтопродукти, в случай че те са с генезис от Русия или се изнасят от Русия - за суровината от 5 декември и за готовите артикули като дизел и бензин - от 5 февруари 2023 година

България получи двегодишно изключение до края на 2024 година от европейското ембарго за съветски нефт и съветски горива поради мощната си взаимозависимост от суровината и рафинерията в Бургас, която би трябвало да бъде пренастроена, с цел да работи с различен нефт. Регламентът гласи: " Поради особената географска експозиция на България, за стеснен интервал от време следва да бъде предоставена специфична дерогация от възбраната за импорт на недопечен петрол с морски превоз и на нефтопродукти ".
Реклама
За Унгария и Словакия, които получават суровина по петролопровода " Дружба ", също има по-дълъг период за адаптиране към рестриктивните мерки. По отношение на последващия експорт на съветските горива регламентът гласи: " Необходимо е да се забрани последващото прекачване, превозване или препродажба на недопечен петрол от Русия, доставен в страна членка по водопровод, на други страни членки или на трети страни, както и да се забрани, след приключването на временен интервал от осем месеца, по-нататъшното прекачване, превозване или препродажба на нефтопродукти, получени от подобен недопечен петрол, на други страни членки. Поради характерната взаимозависимост на Чехия от такива нефтопродукти следва да ѝ бъде възложен спомагателен десетмесечен период за приемане на различни доставки ".

За България обаче тематиката с последващия експорт на съветското гориво е написана не по този начин изрично. " Считано от 5 декември 2022 година и посредством дерогация от параграфи 1 и 2, способените органи на България могат да разрешат осъществяването до 31 декември 2024 година на контракти, подписани преди 4 юни 2022 година, или на спомагателни контракти, нужни за осъществяването на такива контракти, за закупуването, вноса или прехвърлянето на недопечен петрол, транспортиран по море, и на нефтопродукти, изброени в приложение XXV, с генезис от Русия или изнасяни от Русия ".

Така в духа на европейската взаимност, с цел да се избегне риска да се сортират ценово прилежащи пазари, държавното управление на Кирил Петков излезе с решение в края на юли за ограничение на износа. То предвиждаше да се сътвори работна група с представители, избрани от Националната организация за приходите, Агенция " Митници " и Българската петролна и газова асоциация и да се предложи механизъм и ограничения за реализирането и контрола на възбраната на Европейски Съюз върху съветските горива. Т.е. трябваше да се разпише какво гориво и по какъв начин ще може да се изнася от страната.
Аргументите за експорт
Настоящият отчет предлага да се анулира въпросното решение с номер 569 като стъпва на няколко съществени аргумента. Решението на кабинета на Кирил Петков постанова ограничавания на износа и вътреобщностните доставки на недопечен петрол и нефтопродукти, което лимитира свободното придвижване на артикули в границите на вътрешния пазар на Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР