България получава с 8% повече европейки средства за развитие на

...
България получава с 8% повече европейки средства за развитие на
Коментари Харесай

България получава с 8% повече евросредства за развитие на регионите

България получава с 8% повече европейки средства за развиване на районите и възстановяване качеството на живот на хората в програмния интервал след 2020 година Това заяви във Варна заместник-министърът на районното развиване Деница Николова.

Тя изясни, че текат първите договаряния сред обособените министерства и ведомствата, с цел да може ресурсът да се разпредели най-оптимално по отношение на потребностите на страната и да се концентрира върху избора на вложения с максимален резултат.

Николова добави, че задачата е да се реализира по-голяма синергия сред обособените стратегии и интегрирано финансиране за цялостна рационализация на районите и обитаемоте места, а не както до в този момент - единствено за учебно заведение, обществен дом, обособен площад.

Заместник-министърът заяви още, че ще бъдат продължени европейските вложения за възобновяване и модернизиране на образователните заведения в страната, като фокусът ще бъде ориентиран върху обзавеждането и преоборудването им с най-съвременни принадлежности и технологии.

Николова акцентира, че във Варна по оперативната стратегия се влагат 112 млн. лева в 12 плана за рационализация на просветителни институции, градската среда и други

37 млн. лева се влагат в надграждането и подобряването на градския превоз. Общо 10 просветителни институции ще бъдат осъвременени по планове на стойност близо 16 млн. лева От тях ще бъдат облагодетелствани общо над 13 700 деца, добави още зам.-министър Николова.

По думите ѝ с над 34,4 млн. лева ще бъде усъвършенствана градската среда. Други над 1,7 млн. лева ще бъдат вложени в центрове за незабавна здравна помощ и многопрофилната болница за интензивно лекуване по план на Министерството на здравеопазването. Близо 1,4 млн. лева е поддръжката за два обекта на обществената инфраструктура в процеса на деинституционализация на деца и възрастни с потенциал 30 души.

" Варна разцъфва с вложенията от Оперативна програма “Регионално развитие”, която влага в възстановяване качеството на живот на хората ", разяснява още зам.-министърът. Тя уточни и че градът ще има напълно освежен квартал - " Владиславово ", който ще има спортните обекти, места за отдих, мултифункционална спортна зала, която се строи, пътища, алеи.

Николова посочи, че сега над 382 млн. лева по 41 плана се влагат от Оперативна стратегия " Региони в напредък " за облагородяване на публични пространства в 39-те най-големи градове в страната.

През предходния интервал в възобновяване на градска среда са вложени близо 476 млн. лева, като са завършили 77 плана. За двата програмни интервала вложенията в възстановяване на средата на живот в градовете са о бщо над 850 млн. лева

Общо над 1 милиарда лева ще бъде вложеният запас от Оперативна програма “Регионално развитие” в модернизиране на просветителната инфраструктура в страната от 2007 до 2020 година, стана ясно още от думите на Николова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР