България получава дерогации от шестия пакет от санкции срещу Русия

...
България получава дерогации от шестия пакет от санкции срещу Русия
Коментари Харесай

Петков: Рафинерията ни ще бъде настроена така, че да работи с друг петрол

България получава дерогации от шестия пакет от наказания против Русия и ще може да купува съветски нефт до края на 2024 година, заяви пред публицисти в Брюксер министър председателят Кирил Петков.

Той приказва преди съвещанието на втория ден от специфичния Европейски съвет.

Късно нощес водачите на страните от Европейски Съюз се договориха до края на годината да бъде спрян вносът на нефт от Русия по море. Изключение бе направено за страните без изход на море, най-много Унгария, които получават „ черното злато “ по петролопровода „ Дружба “, издигнат по времето на Съюз на съветските социалистически републики.

„ В общите изводи няма детайлности по страни. Но в действителните сделки, които ще дойдат до два дни, ще има обособен параграф за България с дерогация особено за нас до края на 2024 година Което прави доста добра позицията ни.

Благодаря на сътрудниците за разбирането. Това разрешава и нашата рафинерия да бъде настроена по този начин, с цел да работи с различен нефт “, сподели Петков.

И посочи, че действително България остава единствената страна с изход на море, за която има дерогация.

При заплащането няма да има проблем като този с „ Газпром “, отговори Петков на въпрос на Клуб Z.

„ Лукойл “ би трябвало да си заплаща на „ Литаско “ в Швейцария. Така че няма като при „ Газпром “ тематика - с или без рубли. Важното е, че българската рафинерия работи с съветски нефт и не може си разреши чисто механически да отиде на 100 % неруско гориво.

Важно е също да няма повишаване при промяната на енергийния ни микс “, добави министър председателят.

България може да играе основна роля при задаващата се поради войната в Украйна международна рецесия с прехраната, стана ясно още от думите на Кирил Петков. Заплахата ще бъде обсъждана през днешния ден от европейските водачи.

„ Ние сме в една от най-хубавите позиции в Европа, тъй като сме огромен експортьор на зърно. Повечето страни нямат този разкош. Тази година се чака да имаме 7 милиона тона, а потреблението ни е 2 милиона. Така че ще бъдем решение на световния въпрос и при нас няма да има рецесия.

Проблемът е, че стоките се търгуват на международните пазари. И цената ще се усили и при нас “, посочи Петков.

България е и вид за решение на казуса с износа на зърно от Украйна с кораби, в случай че няма „ сини “ коридори. Пристанище Варна може да е едно от решенията. Петков се похвали, че европейските сътрудници са ни благодарили за това.
За разногласието със Скопие
На идващия Европейски съвет, който е единствено след три седмици, ще бъде обсъждана и интеграцията на Западните Балкани. Лидерите на шестте страни от района ще бъдат в Брюксел.

Петков нито отхвърли, нито удостовери, че се готви негово посещаване във Франция, която до края на месеца ръководи Съвета на Европейски Съюз. Френският президент Еманеюл Макрон желае до края на председателството да стартира междуправителствената конференция със Северна Македония. Това към този момент не може да стане заради българското несъгласие.

„ В момента знам, че на равнище външно министерство се прави доста огромна работа, с цел да се види какви са всичките благоприятни условия за прогрес по тематиката. Преди на чисто професионално равнище да се стигне до някаква обща концепция - накъде да се върви, не можем да потвърдим нищо.

Потвърждавам единствено, че преди да се направио каквото и да е, каквото и да се договорят дипломатите, всичко ще мине през Народното събрание – той е последната инстанция. Няма да има нищо скрито-покрито “, увери за следващ път Петков.

А дали ще има развиване по тематиката, както желае Макрон, министър председателят съобщи, че зависи в огромна степен и от Европа и дали тя ще одобри условия, които са доста значими за България.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР