България Пожарът в Хасковско обхвана почти 100 000 дка площ

...
България Пожарът в Хасковско обхвана почти 100 000 дка площ
Коментари Харесай

Пожарът в Хасковско обхвана почти 100 000 дка площ

България Пожарът в Хасковско обхвана съвсем 100 000 дка повърхност Горят треви, шубраци и аграрни земи 10 август 2020, 20:05  Ден 33: Антиправителствените митинги не престават
Ден 33: Антиправителствените митинги не престават
 Европейския съд по правата на индивида позволи жалбата на Баневи
Европейския съд по правата на индивида позволи жалбата на Баневи
 Мним туроператор заблуждава клиенти с евтини екскурзии
Мним туроператор заблуждава клиенти с евтини екскурзии
 Жаблянов: „ Българска социалистическа партия не можа да създаде освен позиция по отношение на митингите, само че и за процесите в страната ”
Жаблянов: „ Българска социалистическа партия не можа да създаде освен позиция по отношение на митингите, само че и за процесите в страната ”
 Кола излетя и се обърна край Симитли, потърпевши
Кола излетя и се обърна край Симитли, потърпевши
 Вандализъм по отношение на галерия за ЛГБТ хора, глухи и роми
Вандализъм по отношение на галерия за ЛГБТ хора, глухи и роми
 Измама: Събират пари за ток от името на EVN
Измама: Събират пари за ток от името на EVN
 Протестиращите махат блокадата пред Ректората от „ благосклонност ”
Протестиращите махат блокадата пред Ректората от „ благосклонност ”

асят по въздух и земя големия пожар, който бушува край границата с Турция. Пламъците са обхванали близо 100 000 декара треви, шубраци и аграрни земи.

Днес пламнаха близо 15 нови пожара на територията на Хасковска област. В Свиленград се възпламени бунище, изгоряха и няколко бараки в квартал „ Гебран”.

Спасиха от огъня евакуираното село в Хасковско

Снощи големият пожар заплаши къщите в Маточина. Трима души бяха отведени кметството на прилежащото село - Сладун. Днес в региона на селата обстановката беше спокойна.

„ Няма директна заплаха за хората. Това беше и нашата задача - да опазим живота им”, изясни Стефка Здравкова, регионален шеф на Хасково, представен от NOVA.

Критична конюнктура в Хасковско, 5 общини в бедствено състояние

Последният фронт на пожара е в посока турската граница. Там се включи помощ и по въздух.

„ Не приказваме към този момент за мъчно контролируем пожар. От три страни пожарът е стеснен, не е позволен до обитаемоте места”, изясни комисар Николай Николов, шеф на Групово дело ПБЗН.

На място дойде и министър председателят Борисов.

„ Останах с усещане, че е изгоряла границата, че е изгоряла страната. Да, огромен пожар, прелестно се оправят колегите”, съобщи Борисов.

Огънят, който потегли преди 3 дни от региона на граничен пункт „ Лесово” и измина повече от 20 километра, е породен от изхвърлен край пътя фас. А на територията на района през днешния ден пламнаха още куп пожари, в това число и в бунище и бараки в Свиленград. Освен това огромните пожари с изключение на растителност, унищожават и биораазнообразието, което в Сакар е неповторимо.

Борисов: Всеки желае оставка на някого, аз желая на Радев

„ На доста места след огъня се виждат места от костенурки, гущери, змии, които не са съумели да се укрият, тези жертви на огъня са в основата на хранителната верига”, разяснява Градимир Градев, „ Зелени Балкани”. Възстановяването на флората и фауната след сходни пожари лишава десетилетия.

В битката с големия пожар до турската граница се включи и хеликоптер от авиобаза „ Крумово”. За първи път военната ни авиация подвигна във въздуха хеликоптер „ Кугър” за гасене на пожари от високо. Бойната машина към 18:00 часа се върна от границата с Турция. Хеликоптерът е оборудван със специфична система за вода, която може да придвижва до 2 тона за горящите местности.

Преди огънят да трансферира граничната вадичка с Турция, водачите Йордан Йорданов и Марин Тасков съумяват да потушат пламъците по въздух. Кошмарът за водачите се оказва мощно пресеченият терен. Тяхната задача е била да обливат обособените огнища, разпалили се на разнообразни и труднодостъпни места.

За водача Марин Тасков това е първа задача за гасене на пожари по въздух. Разказва, че рискът е голям, защото тук-там пламъците се извисяват на 20 метра над горящата гора. До обед хеликоптерът не съумява да извърши задачата си, защото горивото свършва и вертолетът отлита към базата в Безмер, с цел да презаради. След като се връща, изхвърля над горящия фронт над 80 тона вода. Утре сутринта хеликоптерът още веднъж ще обходи по въздух целия регион, с цел да ревизира дали има още тлеещи огнища. В авиобазата в Крумово са в подготвеност да вдигнат и хеликоптер Ми 17 за гасене на пожари.

Червен код за пожари, бедствено състояние в няколко района

Равносметката сочи, че единствено през вчерашния ден пожарникарите са гасили 127 огнища. Все още е в действие бедственото състояние в общините Тополовград и Свиленград. В Шумен са изгорели близо 800 декара гора. Спасени са хиляда декара горски площи. Потушен е пожарът до крайграничното село Лесово. Огънят вилня в продължение на две денонощия и обхвана повърхност от 11 000 декара, главно сухи треви и шубраци.
Продължават да бушуват два огромни пожара в Хасковско и Свиленградско  пожари хасковско  пожари хасковско  пожари хасковско  пожари хасковско
А метеоролозите предизвестяват, че в 13 области има нараснал риск от пожари. Това са Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Русе и Търговище.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: пожар хасковско.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Ден 33: Антиправителствените митинги не престават Ден 33: Антиправителствените митинги не престават  Борисов: Всеки желае оставка на някого, аз желая на Радев Борисов: Всеки желае оставка на някого, аз желая на Радев  Гърция вкарва по-строги правила за влизане в страната Гърция вкарва по-строги правила за влизане в страната  Заради Заради " Росенец ": Двама от НСО са уволнени, двама намалени и двама осъдени  1 Свихме покупките на храни и горива  1 Готвят ли се българите в чужбина за връщане у нас  1 Искат линията на беднотия да се дефинира от обществения министър --> Пaрите ни  Свихме покупките на храни и горива Свихме покупките на храни и горива  Готвят ли се българите в чужбина за връщане у нас Готвят ли се българите в чужбина за връщане у нас  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Борисов, ухилен: Време е за моите решения! Борисов, ухилен: Време е за моите решения!  <br> Удължиха бедственото състояние в региона на Свиленград <br>
Удължиха бедственото състояние в региона на Свиленград
 Huawei остава без чипове за смарт телефоните си Huawei остава без чипове за смарт телефоните си  Какво яде Дженифър Анистън Какво яде Дженифър Анистън Виц на деня Когато разкажеш анекдот на: - немец, той в никакъв случай не го схваща и постоянно се смее. - англичанин, той постоянно го схваща, само че в никакъв случай не се… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Мощна детонация срина къщи в американския град Балтимор, има жертви Мощна детонация срина къщи в американския град Балтимор, има жертви Под руините са останали минимум петима души, измежду които и деца  Васил Божков започва политически план Васил Божков започва политически план От Дубай той разгласи, че ще взе участие в идващите парламентарни избори  Валери Симеонов: Записът с Христо Иванов трансформира всичко Валери Симеонов: Записът с Христо Иванов трансформира всичко Той попита и какво е мястото на Румен Радев в това, което се случва  Влак прегази жена край Петрич Влак прегази жена край Петрич Самоличността ѝ към момента се открива  Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет одобри декларация в отбрана на магистратите Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет одобри декларация в отбрана на магистратите Позицията ще бъде изпратена до Европейска комисия и други интернационалните институции  Антонио Бандерас е инфектиран с ковид Антонио Бандерас е инфектиран с ковид Това заяви самият той в персоналния си профил в Instagram  <p>Деца имат признаци на COVID-19 в продължение на месеци</p> Деца имат признаци на COVID-19 в продължение на месеци Въпреки, че последователно нараства информацията за дълготрайно боледуване от COVID-19 при възрастните, доста малко е известно за възможното дълготрайно влияние при децата  СЗО: Все още има вяра за преодоляване на ковид пандемията СЗО: Все още има вяра за преодоляване на ковид пандемията Ако дейно потискаме вируса, можем умерено да отворим обществата, сподели Тедрос Адханом Гебрейесус  <p>Пуснаха под домакински арест бияча oт&nbsp;конференцията на ГЕРБ</p> Пуснаха под домакински арест бияча oт конференцията на ГЕРБ 20-годишният Денислав Станоев бе сниман да атакува и протестиращи  Срив на приходите от летен туризъм регистрира Национален статистически институт за юни Срив на приходите от летен туризъм регистрира Национален статистически институт за юни Регистриран е спад на приходите както от непознати жители, по този начин и от български  Задържаха българин в Словения за трафик на мигранти Задържаха българин в Словения за трафик на мигранти Той е превозвал 43-ма души от Пакистан и Бангладеш  Разкриха тайните на „ Света София ” в Истанбул Разкриха тайните на „ Света София ” в Истанбул Екипът от учени е снимал всички тунели и подземни структури  Джейсън Деруло счупи зъбите на Уил Смит при игра на голф Джейсън Деруло счупи зъбите на Уил Смит при игра на голф Инцидентът е сниман от звездите, които имали проект да запишат видео за TikTok  <p>10 правосъдни състава считат, че ЛиЛана е усвоявала нелегално европейски средства</p> Спецпрокуратурата: 10 правосъдни състава считат, че ЛиЛана е усвоявала нелегално европейски средства

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР