България поема Председателството на Съвета на Европейския съюз в период

...
България поема Председателството на Съвета на Европейския съюз в период
Коментари Харесай

Министър Московски: България поема Председателството на ЕС в период с интензивен цифров дневен ред

България поема Председателството на Съвета на Европейския съюз в интервал с доста натоварен дигитален дневен ред. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски по време на чуване в Комисията по вътрешен пазар и отбрана на потребителите (IMCO) в Европейския парламент.

Основна задача на Българското председателство, ще бъде сполучливото довеждане докрай на договарянията за промяната на регулаторната рамка за електронните известия, сподели още той. По думите му, новата нормативна уредба, е от огромно значение за европейската промишленост. Тя ще очертае насоките на развиване на конкуренцията и ще заложи тласъците за вложения в мрежите от пето потомство (5G) и закрепените оптични мрежи с доста висок потенциал. Министър Московски изрази убеденост, че потребителите също ще усетят действителните изгоди от новите правила за новаторски услуги.

България работи интензивно по регламента за свободното придвижване на данни, които са събрани от публичния бранш, уточни министърът. Той добави, че свободният поток на нелични данни е причина за функционираща цифрова стопанска система и за нови работни места. „ Съзнаваме, че нашите жители се нуждаят от дискретност на техните връзки и цялост на персоналния живот в електронна среда, за което ще търсим компромисни решения за балансиране сред съответно равнище на отбрана и задоволително тласъци за нововъведенията “, сподели още министър Ивайло Московски.

Сред целите на Българското председателство е и популяризирането цифровите политики на Европейски Съюз измежду страните от Западните Балкани, акцентира в изявлението си Ивайло Московски. Той добави, че акцент в това отношение е покритието с широколентов достъп за всички, насърчаването на високоскоростната трансгранична съгласуваност и въвеждането на разпоредбите на Европейски Съюз за последователното понижаване на надценките за роуминг услуги в тези страни. „ В тази връзка сме подхванали редица начинания на двустранна основа “, съобщи министърът.

Ивайло Московски ще показа целите на Българското председателство в региона на осведомителните технологии и известията и пред Комисията по промишленост, енергетика и проучвания (ITRE).

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР