България поема председателството на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество

...
България поема председателството на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество
Коментари Харесай

Караянчева: България поема председателството на ПАЧИС, решена да постигне съществени резултати в полза на граж

България поема председателството на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо съдействие (ПАЧИС), решена да способства за усилване на интерпарламентарното съдействие и да реализира основни резултати в интерес на жителите в нашия район. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева пред участниците в 53-ата Генерална асамблея на организацията в Баку, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание. Цвета Караянчева пое от името на българския парламент ротационното председателство на ПАЧИС от ръководителя на азербайджанския Милли Меджлис Октай Асадов.

Пристъпваме към ротационното председателство ПАЧИС с възприятие на висока отговорност и имаме вяра, че с поддръжката на всички парламенти на държавите-членки, Българското председателство ще бъде сполучливо, съобщи Цвета Караянчева. Тя изрази убеденост, че по време на председателството парламентаристите от района дружно ще реализиран прогрес по общите си амбициозни цели.

Председателят на Народното събрание означи, че ПАЧИС се е утвърдила като динамичен конгрес за интерпарламентарен разговор и съдействие, който сплотява парламентите на дванадесетте страни от региона на Черно море. България цени високо позитивния опит, насъбран през годините от основаването на Асамблеята и ролята й за по-добрата законодателна среда за районно съдействие, акцентира Цвета Караянчева. Тя добави, че парламентаристите от Черноморския район имат значимата отговорност да засилят ролята на Асамблеята като главен инструмент за поощряване на общите си цели, дейности и планове, както и за реализирането на общи инициативи в интерес на народите от необятния Черноморски район.

По време на нашето председателство ще се стремим да насърчаваме взаимоотношението с районните и интернационалните парламентарни структури и ще работим за ускорение на процеса на реформиране на Асамблеята, с цел да стане по-ефективна, резултатна и представителна, съобщи ръководителят на Народното събрание.

В края на церемонията Цвета Караянчева в качеството си на ръководител на Асамблеята заяви, че връчва на президента на Азербайджан Илхам Алиев почетния орден на ПАЧИС, който е най-високото отличие на Черноморската асамблея. Той получава оценката за своя принос в реализирането на огромни енергийни планове в района на Черноморското икономическо съдействие и за самодейността му за основаване и реализация на Южния газов кулоар, по който газът от Каспийско море ще доближи Европа, в това число България, посочи ръководителят на Народното събрание.

Почетният орден ще бъде предаден на президента Илхам Алиев от Генералния секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР