"България пое редица ангажименти в различни области, които са изключително

...
"България пое редица ангажименти в различни области, които са изключително
Коментари Харесай

ЕЦБ с доклад за България

"България пое редица задължения в разнообразни области, които са извънредно значими за безпроблемното присъединяване в ERM II зоната. Като се имат поради крайните дати за икономическия разбор, съдържащ се в този отчет, цялостна оценка на въздействието на пандемията от ковид върху пътя за присъединение ще бъде допустима единствено в идващия отчет, който би трябвало да се показа през 2022 година ", се споделя в отчет на Европейската централна банка.

От институцията прибавят, че във връзка с критериите за ценова непоклатимост, спазването на обсъжданите страни се утежни в съпоставяне със обстановката, разказана в предходния отчет. България, Полша, Румъния, Чехия и Унгария регистрират инфлационни темпове много над референтната стойност от 1,8%, до момента в който инфлацията е под цената в Швеция и много под тази в Хърватия.

Очаква се инфлацията да намалее през идващите години в множеството от обсъжданите страни. През 2020 година дефлационният напън се чака да бъде подхранван от внезапен спад на цените на петрола.

"Докато никоя от обсъжданите страни сега не взе участие в ERM II, България и Хърватия публично аплайваха за включване в механизма надлежно през 2018 година и 2019 година Двете страни са подхванали обилни стъпки във връзка с политическите задължения за присъединение към механизма в близко бъдеще ", се споделя още в отчета.

В референтния интервал за проучване българският лев остава закрепен на 1.95583 лв. към еврото в границите на валутен ръб. Повечето други валути са прегледани, търгувани при гъвкави валутни режими и най-високата несигурност на валутния курс, изключително по време на напрежението на финансовите пазари през март 2020 година

По отношение на конвергенцията на дълготрайните лихвени проценти, единствено една от обсъжданите седем страни - Румъния - означи проценти над референтната стойност от 2,9%. Най-ниските дълготрайни лихвени проценти са регистрирани за България и Швеция.

От ноември 2014 година всяка страна, включила се към еврозоната, се причислява и към „ Единния контролен механизъм” (SSM) на банковия съюз.
България и Хърватия аплайваха за тясно надзорно съдействие с ЕЦБ, а техните банкови системи бяха обект на цялостна оценка, завършена за България на 26 юли 2019 година, се споделя още в отчета на ЕЦБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР