България пое лидерството в дискусията за европейската подкрепа за бежанците

...
България пое лидерството в дискусията за европейската подкрепа за бежанците
Коментари Харесай

България поела лидерството за солидарна парична подкрепа за бежанците

България пое водачеството в полемиката за европейската поддръжка за бежанците от Украйна, предлагайки основаването на общ споделен фонд, съобщи министър-председателят Кирил Петков след края на неофициалния Европейски съвет във Версай, заяви държавната пресслужба.

Премиерът акцентира голямото утвърждение, което е получило българското предложение за европейска взаимност от страна на водачите в границите на Съвета. Положителна била и оценката и на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Комисията следва да предложи разнообразни разновидности по какъв начин да бъдат покрити разноските, които в този момент страните сами заплащат. Кирил Петков уточни българският модел като допустима основа за изработването на цялостната европейска политика по тематиката.

Петков бе единственият водач, който обществено преди началото на срещата повдигна въпроса страните от Европейски Съюз солидарно да оказват помощ с пари на страните на първа линия, които одобряват бежанци, като България (която не е навръх първа линия, нито е приела най-вече бежанци).

По отношение на икономическата обстановка, министър председателят отбелязал, че наред с покачването на цените на петрола и газа, понижава растежът. При това състояние е от значително значение европейските държавни управления да подтикват стопанските системи си, тъй че да има по-инвестираща фискална политика. Нашият бюджет покрива тъкмо тези рамки – имаме бюджетен недостиг, само че той е капиталов – в поддръжка на българската стопанска система, означи министър председателят. Той посочи, че скоро следва постоянно съвещание на Европейския съвет, който в допълнение ще се занимае с тематиката и европейските страни ще дадат своите оферти по тези проблеми. Тези рецесии могат да се борят, когато работим дружно в синхрон, съобщи още.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР