България подпомага разследването на прокурора на Международния наказателен съд по

...
България подпомага разследването на прокурора на Международния наказателен съд по
Коментари Харесай

България подпомага разследването на прокурора на Международния наказателен съд по ситуацията в Украйна

България подкрепя следствието на прокурора на Международния углавен съд по обстановката в Украйна, оповестиха от министерството на правораздаването. България, наред с другите страни членки на Европейския съюз, приветства и поддържа почналото следствие от прокурора на Международния углавен съд (МНС), което съставлява значима правосъдна стъпка в отговор на съветската експанзия против Украйна.

В тази връзка Министерството на правораздаването инициира основаване на координационен механизъм за събиране и изпращане на информация и материали, които да подкрепят следствието. Това беше посланието на България по време на среща на групата на сходномислещите министри на правораздаването във връзка с съдействието с МНС при следствие на филантропичните закононарушения в Украйна, в която взе участие онлайн заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев, осведомят още от правосъдното министерство.

Срещата се организира по самодейност на Обединеното кралство и включваше всички 41 страни от Европейски Съюз и отвън него, сезирали Прокурора на МНС на 1 март. Основна тематика на разискванията беше нуждата от обезпечаване на допустимо най-ефективно събиране на доказателства. Единодушно беше приета координационната роля на Евроюст и беше заявена подготвеност за съдействие при по-нататъшните стъпки за следствие.

След края на съвещанието, което се организира в Хага, министрите на правораздаването от Европейски Съюз излязоха с общо изказване, в което се споделя, че сезирането на МНС не е просто алегорично, а спомага за ускорение на следствието, което от своя страна ще бъде от изгода за определяне на обстоятелства и събиране на доказателства, които са в основата на битката с безнаказаността.

Франция, Холандия, Словения, България, Латвия, Полша, Литва, Люксембург, Испания, Швеция, Чехия, Хърватия, Гърция, Италия, Естония, Австрия, Ирландия, Германия, Финландия, Португалия, Словашката република, Малта, Дания, Белгия, Румъния и Кипър се ангажират да положат всички нужни старания, с цел да обмислят увеличение на поддръжката си за МНС, както финансово, по този начин и във връзка с човешките запаси, се споделя още в общото изказване, допълват от Министерството на правораздаването.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР