България подкрепя усилията на НАТО за изграждане на съвременни отбранителни

...
България подкрепя усилията на НАТО за изграждане на съвременни отбранителни
Коментари Харесай

Румен Радев: Отношенията на НАТО с Русия трябва да са водени от реализъм и прагматизъм

България поддържа напъните на НАТО за създаване на модерни отбранителни качества и модернизацията на Българската войска е част от този развой. Това съобщи президентът Румен Радев през днешния ден във Варшава на срещата на високо ниво във формат Б9, оповестиха от прессекретариата на президента.

На форума България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша разменят отзиви и координират свои позиции по въпроси от дневния ред на НАТО, преди провеждането на идната през юли среща на върха на алианса в Брюксел.

Очаква се на срещата на високо ниво в Брюксел да бъде призната и обща декларация на Европейски Съюз и НАТО, която да очертае рамката на бъдещото партньорство на двете организации.

" Предизвикателствата, пред които сме изправени в областта на сигурността, надвишават лимитираните опциите на обособените страни за тяхното превъзмогване и изискват общ отговор ", акцентира в изявлението си на форума президентът.

Държавните и държавни ръководители потвърдиха общия ангажимент от Уелс за последователно увеличение на бюджетните средства за защита до 2 % от Брутният вътрешен продукт за развиването на националните и взаимните отбранителни качества.

Румен Радев открои укрепването на стабилността, продължаването на промените, построяването на добросъседски връзки и насърчаването на евроатлантическата вероятност за Западните Балкани като основен приоритет за България.

Отношенията на Алианса с Русия би трябвало да бъдат водени от натурализъм и прагматизъм, уточни още в изявлението си президентът. По време на полемиката президентът акцентира, че би трябвало да се правят оценка променените условия, да се търсят благоприятни условия за понижаване на напрежението и нормализиране на връзките, като се заобикаля нападателният звук. По думите му това ще помогне за запазването на отворени канали за връзка и за осъществяване на значими национални стопански ползи, по този начин както вършат водещите страни в НАТО и Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР