България подкрепя усилията на НАТО за изграждане на съвременни отбранителни

...
България подкрепя усилията на НАТО за изграждане на съвременни отбранителни
Коментари Харесай

Радев във Варшава: Отношенията на НАТО с Русия трябва да бъдат водени от реализъм и прагматизъм

 ss-oog_0233  ss-oog_0346  ss-oog_0400  ss-oog_0442  ss-oog_0627  ss-oog_0657  ss-oog_0686
България поддържа напъните на НАТО за създаване на модерни отбранителни качества и модернизацията на Българската войска е част от този развой. Това съобщи президентът Румен Радев през днешния ден във Варшава на срещата на високо ниво във формат Б9. В рамките на интернационалния конгрес България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша разменят отзиви и координират свои позиции по въпроси от дневния ред на НАТО, преди провеждането на идната през юли среща на върха на алианса в Брюксел.

Очаква се на срещата на високо ниво в Брюксел да бъде призната и обща декларация на Европейски Съюз и НАТО, която да очертае рамката на бъдещото партньорство на двете организации, оповестиха от пресцентъра на президентската аднинистрация.

„ Предизвикателствата, пред които сме изправени в областта на сигурността, надвишават лимитираните опциите на обособените страни за тяхното превъзмогване и изискват общ отговор “, акцентира в изявлението си на форума президентът. Държавните и държавни ръководители потвърдиха общия ангажимент от Уелс за последователно увеличение на бюджетните средства за защита до 2 % от Брутният вътрешен продукт за развиването на националните и взаимните отбранителни качества.

По думите на президента политиката на „ отворени порти “ на НАТО би трябвало да се резервира и България ще продължи да поддържа страните, които се стремят към пълноправно участие, да изпълнят нужните условия. Румен Радев открои укрепването на стабилността, продължаването на промените, построяването на добросъседски връзки и насърчаването на евроатлантическата вероятност за Западните Балкани като основен приоритет за България. „ Без гарантирането на сигурност е невероятно да реализираме устойчива непоклатимост на Балканите “, акцентира президентът. Потвърдена беше и поддръжката на страната ни в границите на политиката на НАТО за оказване на помощ при построяването на отбранителния потенциал на страните, ангажирани в битката с интернационалния тероризъм и противодействащи на „ Ислямска страна “ в Близкия Изток.

Отношенията на Алианса с Русия би трябвало да бъдат водени от натурализъм и прагматизъм, в сходство с метода на НАТО за по едно и също време развиване на отбранителни качества и провеждането на разговор, уточни още в изявлението си президентът. По време на полемиката президентът акцентира, че би трябвало да се правят оценка променените условия, да се търсят благоприятни условия за понижаване на напрежението и нормализиране на връзките, като се заобикаля нападателният звук. По думите му това ще помогне за запазването на отворени канали за връзка и за осъществяване на значими национални стопански ползи, по този начин както вършат водещите страни в НАТО и Европейски Съюз.

По-късно през днешния ден президентът Румен Радев ще взе участие във Варшава в честванията, отдадени на отбелязването на 100-годишнината от възобновяване на независимостта на Република Полша.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР