България подкрепя новия хоризонтален подход на Европейската комисия за проследяване

...
България подкрепя новия хоризонтален подход на Европейската комисия за проследяване
Коментари Харесай

Еврокомисията ползва и данни на НПО за Доклада за правосъдието

България поддържа новия водоравен метод на Европейската комисия за следене настоящи процеси при правосъдните промени и самостоятелната правосъдна власт в страните членки.

Хоризонталният метод следи антикорупционната рамка, медийният плурализъм и други институционални въпроси, свързани с връзките сред управляващите, оповестиха от министерството на правораздаването.

Първата задача по новия водоравен механизъм за господство на правото се организира онлайн.

На базата на предоставената информация ще бъде направен Годишният отчет за господство на правото. Той ще обгръща всички държави-членки и ще отразява настоящите значими процеси във връзка с правната и институционална рамка.

Европейската комисия ще употребява и данни на неправителствения бранш и гражданското общество при събирането на нужната информация .

В документа ще бъдат показани и положителни практики, и съществуващи провокации. Докладът ще се изготви в стеснен разговор с държавите-членки на Европейски Съюз и заинтригуваните страни (Мрежата на ръководителите на висши съдилища в Европейски Съюз, Европейска асоциация на съдиите, Европейска мрежа на правосъдните препоръки, Конференция на европейските конституционни съдилища, Европейска федерация на публицистите и др.).

По видеоконферентна връзка с специалистите от Европейската комисия разговаряха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на правораздаването Данаил Кирилов, министърът на вътрешните работи, както и представители на правосъдната власт - членове на Висш съдебен съвет от съдийската и прокурорската гилдия, основният прокурор Иван Гешев, ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов, ръководителят на Специализирания углавен съд и инспектори от ИВСС. Срещи бяха извършени с самостоятелни органи - с ръководителя на КПКОНПИ, както и с членове на Съвета за електронни медии.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР