България подкрепя искането за налагане на данък на високотехнологични гиганти

...
България подкрепя искането за налагане на данък на високотехнологични гиганти
Коментари Харесай

България подкрепя налагането на данък на високотехнологичните гиганти

България поддържа настояването за налагане на налог на високотехнологични колоси като Гугъл, Фейсбук и Amazon. Инициатор за облагането на тези компании в Европейски Съюз е Франция, а настояването е подкрепено от 10 страни, измежду които и България. Това заяви " Политико ", а от Министерството на финансите потвърдиха информацията пред Mediapool.

Идеята е интернационалните интернет компании да заплащат налози във всички страни, в които се разгръща бизнесът им, а освен на местата, където са основани филиалите им.

Въпросът е бил разискван по време на срещата на финансовите министри в Талин на 15 и 16 септември. Дискусията е била по провокации пред корпоративното данъчно облагане в цифровата стопанска система.

България е била показана на срещата от финансовия министър Владислав Горанов, който публично не се е изказал, само че е показал документално българската позиция по въпроса.

" За превъзмогване на проблемите, свързани с данъчното облагане в цифровата стопанска система, е належащо да бъде подхванат метод, който, от една страна да бъде съгласуван с световните интернационалните трендове в тази област, а въпреки това да бъде подобаващ за непрестанно изменящите се бизнес модели и практики и развиването на осведомителните технологии. Възприетият метод би трябвало да дава правна сигурност и предвидимост за бизнеса, като по едно и също време с това да не основава спънки за икономическия напредък и конкурентоспособността на европейските стопански системи. Считаме, че препоръчаният в самодейността на десетте страни членки режим за данъчно облагане на цифровата стопанска система от една страна е на практика елементарно използван, а въпреки това мъчно може да бъде избегнат, защото се планува облагане на приходите (оборота), което основава правна сигурност както за бизнеса, по този начин и за данъчните администрации на страните членки. Едновременно с това механизмът е задоволително изчерпателен и може да бъде дейно прибавен във връзка с всички бизнес модели и практики. “ Това е българската позиция по въпроса, оповестиха от Министерството на финансите.

Финансовите министри желаят да се проучат законовите благоприятни условия за въвеждане на " изравнителен налог " върху оборотите на фирмите, като наложеният им налог би трябвало да се равнява на корпоративния налог, който биха плащали в страните в Европейски Съюз, в които работят.

Инициативата на Франция се поддържа от Германия, Италия, Испания, Австрия, България, Гърция, Португалия, Румъния и Словения. По-резервирани към концепцията са Люксембург и Дания.

Очаква се въпросът да бъде още веднъж разискван по време на постоянен съвет на финансовите министри през декември. Зам.-председателят на Европейската комисия и комисар за еврото и соцалната политика Валдис Домбровскис се е заел Европейска комисия да излезе с разновидности за решение на проблема напролет на 2018 година

За смяна на данъчните правила в Европейски Съюз е належащо общо единодушие на 27-те страни членки на съюза.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР