България подкрепя и ще продължи да насърчава по-нататъшното развитие на

...
България подкрепя и ще продължи да насърчава по-нататъшното развитие на
Коментари Харесай

Захариева: България приветства присъединяването на РС Македония към ЧИС

България поддържа и ще продължи да предизвиква по-нататъшното развиване на взаимоотношението сред Европейския съюз и Организацията за Черноморско икономическо съдействие (ЧИС), ориентирано към подсилване на сигурността и устойчивото развиване на по-широкия Черноморски район. Убедени сме, че присъединяване на страната ни в Организацията е значим детайл е причина за реализиране на непоклатимост и стопански разцвет в интерес на всички жители на страните членки. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на 42-рата среща на Съвета на министрите на външните работи на страните - членки на ЧИС, която се организира във видеоконферентен формат.
 Издигнаха Надежда Нейнски за основен секретар на Черноморския съюз Виж още
В рамките на полемиката министрите разискаха достиженията на Организацията в областта на стопанската система, капацитета за по-нататъшно подсилване на съдействието и напъните за продължение на промените, които да създадат организацията по-адаптирана към актуалните провокации. Екатерина Захариева акцентира самодейния метод на румънското ротационно председателство на ЧИС, което макар пандемията от COVID-19 е съумяло да резервира високо равнище на успеваемост на работата на Организацията.

" Със своите цели румънското председателство на ЧИС остана фокусирано върху амбициозната си стратегия за повишение на икономическата и обществената непоклатимост в нашия район ", съобщи тя.

В рамките на изявлението си министър Захариева акцентира, че България приветства присъединението на Република Северна Македония към ЧИС и напомни, че то стана действителност по време на българското председателство на Организацията през 2019 година

" Това е образец за нашата поредна политика за задълбочаване и разширение на съдействието в района. Убедени сме, че дружно ще работим за по-нататъшното развиване на организацията и взаимоотношението ѝ с Европейски Съюз, което ще способства за по-доброто справяне с общите провокации, пред които сме изправени ", съобщи Захариева.

Българският вицепремиер препотвърди поддръжката на България за кандидатурата на Надежда Нейнски за поста Генерален секретар на ЧИС, като посочи, че наличието на петима доста мощни претенденти е доказателство за значимостта на Организацията за страните членки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР