“България подкрепя безусловно суверeнитета на Украйна, нейното единство и териториална

...
“България подкрепя безусловно суверeнитета на Украйна, нейното единство и териториална
Коментари Харесай

България осъди агресията срещу Украйна и се застъпи за териториалната ѝ цялост

“България поддържа абсолютно суверeнитета на Украйна, нейното единение и териториална целокупност в границите на интернационално приетите й граници, включващи териториалните й води “, съобщи заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова по време на присъединяване й в Сегмента на високо ниво, с който бе открита 49-та сесия на Съвета по правата на индивида.

В унисон с изявленията на останалите страни членки на Европейски Съюз, в нейното изказване тя също се спря на протичащото се в Украйна. Заместник-министър Петрова уточни, че българската национална позиция е за наказание в най-силна степен на военната инвазия на Русия в Украйн а, представляваща жестоко нарушаване на интернационалното право. Тя обърна внимание на отрицателните последствия на спора за спазването на правата на индивида и на влошаващата се филантропична конюнктура в страната. Заместник-министър Петрова прикани Съветът по правата на индивида да предприеме нужните ограничения за справяне с тежката обстановка и да остане зает с въпроса до цялостното му разрешаване.
 
 Заместник-министъра по външнтие работи Велислава Петрова пресцентър, Министерство на външните работи

Друг значим миг от изявлението на заместник-министър Петрова пред Съвета по правата на индивида бе обвързван със оправянето на последствията от пандемията от ковид. “България остава отдадена на битката против пандемията от КОВИД-19 и напъните да се преодолеят нейните социално-икономически последствия ” акцентира в своето изявление българският заместник-министър. Тя посочи, че зачитането на правата на индивида заема челно място в напъните на българското държавно управление, ориентирани към обезпечаване на допустимо най-хубавата отбрана на всички жители. Заместник-министър Петрова обърна внимание, че пандемията е ускорила необятното разпространяване на нови технологии в разнообразни области на публичния живот, което слага и нови провокации пред спазването, отбраната и одобряването на правата на индивида.

В умозаключение, тя напомни, че тригодишното участие на България в Съвета по правата на индивида е завършило през м. декември 2021 година, като през последната година непрекъснатият представител на България в Женева е бил член на Бюрото и заместник-председател на Съвета. Тя разгласи и желанията на страната ни да се кандиатира още веднъж за член на Съвета по правата на индивида в интервала 2024-2026.

Случващото се в Украйна откри място и в изявлението на заместник-министър Петрова пред Сегмента на високо ниво на Конференцията по разоръжаването, който се организира паралелно със сесията на Съвета по правата на индивида. “Ситуацията изисква незабавни ограничения, ориентирани към възспиране на експанзията и военните дейности, възобновяване на взаимното доверие, де-ескалация и завръщане към разговор ”, акцентира заместник-министър Петрова. Тя добави, че Конференцията може да има роля във възобновяване на ефикасния мултилатерализъм и диалогичността, поради опита на организацията в многостранното разоръжаване и неразпространението на оръжие за всеобщо поразяване.
Заместник-министър Петрова обърна внимание, че привеждането от Русия в специфичен режим на подготвеност на нейните нуклеарни сили съставлява опасност от страна, която е страна по Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия и непрекъснат член на Съвета за сигурност. “Сериозността на това деяние е мощно тревожно и доста мъчно да бъде подценено ”, означи българският заместник-министър.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР