България подготвя позиция в подкрепа на Унгария, срещу която за

...
България подготвя позиция в подкрепа на Унгария, срещу която за
Коментари Харесай

Защо България готви позиция в подкрепа на Унгария

България приготвя позиция в поддръжка на Унгария, против която за първи път в историята на Европейския съюз беше задействана процедурата по член 7 от контракта за общността, чиято последна стъпка е лишаване на правото на глас на страната в Съвета на Европейски Съюз.

„ На оперативно съвещание в Министерски съвет бе решено министерствата, свързани с правенето на този вид политика, да изготвят позиция в поддръжка на Унгария. Самата позиция ще бъде предмет на ново съвещание и тогава ще се вземе решение”, изясни в „ Здравей, България” по NOVA Искрен Веселинов от „ Обединените патриоти”.

Господин Борисов има сложната задача да бъде либерал с госпожа Меркел, когато е в Европа и родолюбец с господин Каракачанов, когато е в Министерски съвет ”, акцентира Веселинов.

„ Това е спор за бъдещето на Европа. Единият вид е да кажем какво мислим, а другият – да стоим в ъгъла и да гледаме да не ни забележат”, счита Веселинов.

„ Говори се за върховенството на закона и дали е значимо. Ако имаше и грам почитание към върховенството на закона, този отчет въобще не трябваше да бъде позволен за гласоподаване в Европейския парламент. Той е направен от една извънредно пристрастна представителка на демократичните среди. Изготвен е без тя въобще да посети Унгария”, уточни Веселинов.

Българските показали в Европейския парламент би трябвало да наблюдават националния ни интерес . Да сме срещу наклонността в Европейски Съюз нещата да се вземат решение от европейските бюрократи. Примерът с мигрантите е единствено върхът на айсберга. България също е евентуална жертва на едно сходно систематизиране на мигранти. В позицията на Орбан в действителност ние виждаме личната си позиция като български патриоти”, добави Веселинов.

„ За мен това „ решение” е несъответстващо заради три аргументи. Първо, както сподели министър-председателят, то няма правна стойност. За първи път слушам, че решение на държавно управление няма правна стойност. Това може би е някаква правна иновация. Второ, то е несъответстващо, тъй като няма претекстове. На процедура има една политическа поръчка да се измислят претекстове, които да оправдаят позицията на държавното управление . На трето място е несъответстващо, тъй като е прибързано. Орбан сподели, че стартира дейности по обжалване на решението, което може да отнеме доста време”, разяснява Теодор Славев, политолог от Българския институт за правни начинания.

Според него става въпрос за боязън, че същата процедура, която беше задействана против Унгария, може да бъде приложена и за България.

В най-малко 10 от 12-те индикатора в този отчет мненията важат и за нас. Те касаят липса на господство на правото, независимостта на институциите, свободата на медиите, независимост на изложение и така нататък ”, разясни политологът.

Той напомни, че против България, от момента на присъединението към Европейски Съюз, работи сходна процедура – Механизмът за съдействие и инспекция.

„ Докладът против Орбан приключва с апел да се сътвори общоевропейски механизъм за господство на правото и демокрацията, който ще бъде създаден”, добави Славев.

Според него огромните политически играчи в България от всички партии се опасяват, че по този начин ще им бъде спрян достъпът до парите от еврофондовете. Причината е позицията на Франция и Германия, че новият механизъм би трябвало да включва такава мярка при нарушавания на европейското право от страна-членка на Европейски Съюз.

Каква е играта на Орбан

Защо България на Борисов и Нинова доста наподобява на Унгария на Орбан

Романсът сред Салвини и Орбан може да унищожи Европейски Съюз

Меркел: Начинът, по който се оправим с мигрантите ще дефинира пътя на Европа

Викор Орбан: Трябва да спрем Брюксел, не сме прислужници

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР