България подаде молба за влизане в чакалнята на еврозоната, но

...
България подаде молба за влизане в чакалнята на еврозоната, но
Коментари Харесай

Евро в България още през 2022 г. - добра идея ли е това

България подаде молба за влизане в " чакалнята " на еврозоната, само че остава противоречиво дали въобще е рационално страната да вкарва еврото към датата, взета на прицел - 2022 година, написа " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " в две публикации по тематиката. Ето по-важното, систематизирано от " Дойче веле ".

Доходите на българите са едвам 50% от тези на хората в еврозоната. Това обаче не е официална спънка пред присъединението на страната към общата валута. На напред във времето излизат други трудности, написа " Франкфуртер алгемайне цайтунг " (ФАЦ) във връзка идното в четвъртък разглеждане на българската кандидатура. В една от двете си публикации по тематиката немският вестник напомня обстоятелствата:

" Номинално България от дълго време извършва критериите "

" Българското държавно управление не желае повече да губи време по пътя на страната към европейския валутен съюз. Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писмо до шефа на Еврогрупата Марио Сентено, с което публично внася българската кандидатура за " чакалнята " на еврозоната ERM-II. В писмото Борисов поема уговорката да сътвори изискванията за влизане в банковия съюз, които по принцип важат за страните от еврозоната. Писмото е от 30 юни тази година - последния ден от завършилото българско европредседателство ", написа ФАЦ и оповестява, че на срещата си в четвъртък в Брюксел финансовите министри от еврозоната ще обсъдят молбата на България.

Под заглавие " В чакалнята " ФАЦ разгласява и коментар по тематиката. Ето какво написа създателят Вернер Муслер:

" Номинално България от дълго време извършва критериите за конвергенция за присъединение към еврото. Държавният бюджет е стабилен, инфлацията е релативно ниска, ниски са и лихвите по дълготрайните заеми ", написа ФАЦ и продължава:

" ЕЦБ с облекчение открива различен мотив "

При тези условия присъединението към ERM-II, което значи твърдо обвързване на българския лев с еврото, съвсем автоматизирано ще задейства и присъединението към валутния съюз. Защото една страна, която в продължение на две години членува безпроблемно в ERM-II, към този момент не може да бъде спряна. И не играе никаква роля фактът, че приходът на глава от популацията в България възлиза едвам на 50% от междинния в еврозоната. Реалната конвергенция не е част от критериите. Тъкмо заради това Европейската централна банка с облекчение открива различен мотив: България към момента не е нагодила банковото си законодателство към разпоредбите в банковия съюз. И още не е консолидирала раздутия си банков бранш.

Именно с помощта на тази основателна рецензия присъединението на България към еврото може още малко да се отсрочи. В същото време си остава противоречиво дали въобще е стопански рационално България да влиза в еврозоната към датата, взета на прицел - 2022 година. Защото е малко евентуално до тогава действителната конвергенция на страната да се е подобрила значително ", разяснява ФАЦ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР