България почита паметта на Христо Ботев и на загиналите за

...
България почита паметта на Христо Ботев и на загиналите за
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България


България уважава паметта на Христо Ботев и на починалите за свободата на родината.

Ботев е пада погубен от противников патрон на 1 юни 1876 година След като на 1 юни 1876 година Ботевата чета се изтегля към връх Вола и оттова към върховете Камарата, Купена, Околчица, където в продължение на през целия ден води сражения, щабът на четата се събира по здрач, с цел да разиска по-нататъшните дейности. По време на съвещанието Христо Ботев е погубен. За негов заместител е избран Никола Войновски, след което четата потегля на югоизток. Ботевата чета води стълкновение в региона на Рашов дол, край Лютиброд. В багра умират Георги Апостолов и още 10 четници.

Официално денят се празнува от 1901 година, когато на тържествата на връх Околчица, прочут и като Вола, участват и членове на четата на Ботев.

Тази година се навършват 144 години от гибелта на българския стихотворец и бунтовник, а поради ограниченията против ковид на доста места няма да има публични церемонии или те ще бъдат напълно скромни.

По традиция тъкмо в 12 ч. сирените в цялата страна ще се включат за отдаване на респект към Ботев и починалите за свободата..

Тази година поради рестриктивните мерки поради ковид обичайният поход от Козлодуй до Околчица няма да се състои в познатия му тип, а ще бъде под формата на щафета. Във Враца през вчерашния ден не се организира и нормалната заря-проверка.

Официални церемонии няма да има в София поради условията да няма скупчвания на хора, само че кметът Йорданка Фандъкова ще сервира цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина.

ържавният глава Румен Радев ще бъде в Калофер, където в 11.30 часа ще взе участие във възпоменателната гала пред мемориалния комплекс " Христо Ботев ". След това президентът ще посети Националният музей " Христо Ботев " и ще постави цветя пред бюст-паметника на революционера и на неговата майка Иванка Ботева.

Поклонения и къси церемонии ще има и в други градове на страната.

В Пловдив от 11.45 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина слово ще има къса гала с водещ Златко Павлов, а слово ще произнесе издателят и преводач Манол Пейков, притежател на Награда " Пловдив " за ярки достижения в културния живот на града. Заради ограниченията против ковид в поклонението не е планувано наличието на жители и няма да вземат участие почетна рота и боен оркестър.

В Русе в 11.30 ч. пред Мемориала на починалите във войните за национално обединяване ще стартира възпоменателна гала, в която ще вземат участие общинския духов оркестър и ще бъде строен почетен часовой от русенския гарнизон. Русенският митрополит Наум ще отслужи заупокойна молитва. Точно в 12 ч. ще прозвучат сирените в чест на Ботев и починалите за свободата на България, а незабавно по-късно ще бъде изработен тест на системата за ранно обявяване. В продължение на две минути ще бъде излъчен звуковият сигнал " Въздушна заплаха ", оповестяват от общината.

В Бургас в 11.00 ч. пред Бюст-паметника на Ботев в Приморския парк ще бъдат положени венци и цветя, а Бургаският духов оркестър ще извършва празнични маршове.

Церемонии ще има и във Велико Търново, където в 11.55 ч. пред паметника на революционера в центъра на града ще бъде строен почетният часовой. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя, а в 12.30 ч. възпитаници от природо-математическата гимназия " Васил Друмев " ще показват литературната комбинация " Спасена памет ", отдадена на Ботев.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР