България по никакъв начин не трябва да се меси в

България по никакъв начин не трябва да се меси в ...

България не трябва да се меси в спора за името на Македония, обяви Борисов.България по никакъв начин не трябва да се меси в спора между Македония и Гърция, смята премиерът Бойко Борисов. По-рано днес той отказа среща с македонския президент Георге Иванов, който обяви, че ще наложи вето на договора за името с Гърция.

По-късно днес Борисов определи македонския президент като приятел, но обяви, че решението му показва отношението към неговите колеги - премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас, които работели постоянно, за да се договорят.

"Ние се натикахме в скандал, който не е наш и не ни е нужен. Македония и Гърция трябва да решат спора сами", обяви Борисов пред журналисти след завръщането си от Израел.

Попитан дали има различна външна политика на Министерския съвет и на президентската институция, след като държавният глава Румен Радев прие днес по-рано Георге Иванов, Борисов обяви, че Радев не е имало какво да направи, тъй като македонският президент е негов гост. От това, което прочел обаче, не виждал различия между двете позиции, тъй като и Радев бил за европейската интеграция на Македония.

На въпрос за критиките на българския президент към правителството Борисов отвърна: "Това е негово право, той само това прави напоследък, няма да вляза в това."

Борисов няколко пъти подчерта, че България помага за европейската интеграция на Македония и влизането й в НАТО и за просперитет и свързаност, но по никакъв начин няма да се меси в споровете. "Независимо че са социалисти, и Ципрас, и Заев са храбри, смели премиери, имат цялата ми подкрепа за непопулярните решения, които се вземат", обяви Борисов. Той припомни договора за добросъседство между Македония и България, който двете страни подписаха миналата година, и даде да се разбере, че ако спорът за името бъде решен, ще се направят необходимите редакции. "Вродената ми скромност пречи да кажа, че редица политици преди мен искаха, но не успяха да подпишат този договор."

Борисов разказа как е ходил в Македония много пъти заедно с европейските лидери, срещал се и с управляващите, и с опозицията и обещал подкрепа за европейската интеграция на страната, но пак подчерта, че няма да се меси в споровете за името.

Източник: dnevnik.bg