България Плаща ли НЗОК 150 и 1050 лв. за едно

...
България Плаща ли НЗОК 150 и 1050 лв. за едно
Коментари Харесай

Плаща ли НЗОК 150 и 1050 лв. за едно и също лекарство

България Плаща ли НЗОК 150 и 1050 лева за едно и също лекарство Здравното министерство: Не сме получавали сигнали. " Здравната ни система е дефектна ", съобщи Андрей Дамянов 14 януари 2020, 10:08  Плаща ли НЗОК 150 и 1050 лева за едно и също лекарство
Плаща ли НЗОК 150 и 1050 лева за едно и също лекарство
 В Галиче желаят доживотна присъда,
В Галиче желаят доживотна присъда, " ще има още почернени фамилии "
 Говори мъжът, оказал помощ на потърпевшия във Ветово
Говори мъжът, оказал помощ на потърпевшия във Ветово
 Общодържавно търсене на обвинения за гърмежа във Варна
Общодържавно търсене на обвинения за гърмежа във Варна
 Тихо и слънчево време и през днешния ден, идва захлаждане - ето по кое време
Тихо и слънчево време и през днешния ден, идва захлаждане - ето по кое време
 Задава се ново повишаване на хляба
Задава се ново повишаване на хляба
 Издирват мъжа, живял във взривения апартамент във Варна
Издирват мъжа, живял във взривения апартамент във Варна
 Сигнал за бомба в болница в Пловдив
Сигнал за бомба в болница в Пловдив

кандал в опазването на здравето провокира новината, че Здравната каса заплаща 150 и 1050 лева за едно и също лекарство, предписвано в разнообразни лечебни заведения.

В предаването "Здравей, България " по NOVA юристът Андрей Дамянов от Надзорния съвет на НЗОК и на Националната пациентска организация разяснява дали са заложени благоприятни условия за източване в законодателството и какъв е контролът.

"Към този миг ние не знаем какво е това лекарство и за какво се е получила тази разлика в цената . През 2016 година беше направена смяна в Закона за публичните поръчки, посредством която частните лечебни заведения бяха освободени от това да организират търгове за доставка на медикаменти. Ако си припомням добре, предлагането беше на Лъчезар Иванов. Мотивът беше да се уеднакви практиката у нас с тази в Европа ", изясни Дамянов.

"В Германия, Австрия и Франция обаче нещата не се случват тъкмо по този начин. Там се организират търгове, които са с доста по-прозрачни правила от нашите. Правомощията на надзора в България не включват връзка със законодателя по отношение на работата на поправките ", добави юристът.

Той разясни, че Надзорният съвет на Касата няма механизъм по който да разбере какви са съответните лекарства за обещано лечебно заведение. Когато се утвърждават бюджетите, НЗОК получава систематизирана информация.

"Въпросът по проблема ще бъде подложен занапред. Аз съм в шок от тази информация и за мен сходно нещо е неприемливо. Ако се откри, че всичко е било в границите на закона, нищо не би следвало да се връща. Това е недостатък на здравната ни система. Ние от дълго време споделяме, че тя е дефектна ", добавя той.

"В Министерство на здравеопазването не са постъпвали сигнали от шефа на Националната здравноосигурителна каса за фрапантни разлики в цената на едни и същи медикаменти, заплащани на разнообразни типове лечебни заведения. Може единствено да се допуска, че става дума за разликата в цената сред автентичен артикул и генерик, защото всички останали хипотези са неприемливи ".

Това обявиха за БНР от здравното министерство, в отговор на изказванията на шефа на Здравната каса доктор Дечо Дечев.

Пред националното радио членовете на Надзорния съвет на касата - професор Григор Димитров от квотата на работодателите и юрист Андрей Дамянов от квотата на пациентите, поддържаха апела на доктор Дечев за идентичен режим, при който частни и държавни лечебни заведения употребяват обществения запас.

Проф. Димитров съобщи във връзка изявлението на шефа на НЗОК, че в случай че касата заплаща 7 пъти по-висока цена за лекарство на частна болница от държавна, би трябвало да се вземат ограничения.

"След това изявление (на доктор Дечев, бел. ред) аз персонално ще внеса предложение в Надзорния съвет да разгледаме този проблем и да срещнем министъра какви ограничения би трябвало да се подхващат, с цел да се избегне тази дисторция, която е безусловно ненормална. Това са стъпките, по които би трябвало да се направи промяна ", сподели проф. Димитров.

"През 2014 година документално ние обявихме това, което споделя доктор Дечев – че лечебните заведения са доста. Че не би трябвало от средства от Касата да се образува облага. Че не е обикновено 50 на 100 от бюджета на Здравната каса да бъде за болнична помощ, до момента в който в другите страни е от порядъка 30-35%. Трябва да има идентичен режим на частни и държавни лечебни заведения при използването на обществения запас ", сподели още проф. Димитров.

Над 4,7 милиарда за бюджета на НЗОК за 2020 година

Адвокат Андрей Дамянов и проф. Димитров бяха безапелационни, че сред управлението на Касата и министерството прехвърчат искри.

От Националното съдружие на частните лечебни заведения дефинираха като "откровени неистини " изказванията, че Здравната каса им заплаща медикаменти на цени, разнообразни от цените за държавните и общинските лечебни заведения, и желаеха да бъде потърсена отговорност от шефа Дечо Дечев поради изказванията му.

Българска социалистическа партия разгласи, че сезира прокуратурата поради изказванията на шефа на НЗОК, че институцията е източвана.

Медици се барикадираха в здравното министерство

КНСБ: Бюджетът се усилва, само че не за всички
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР