България Пети протест срещу Гешев, центърът на София е блокиран

...
България Пети протест срещу Гешев, центърът на София е блокиран
Коментари Харесай

Пети протест срещу Гешев, центърът на София е блокиран

България Пети митинг против Гешев, центърът на София е блокиран Недоволните възпламениха 7 лампи, които въплъщават всяка една година от мандата на основния прокурор 30 октомври 2019, 19:50  Пети митинг против Гешев, центърът на София е блокиран
Пети митинг против Гешев, центърът на София е блокиран
 Горанов сподели по кое време влизаме в чакалнята на Еврозоната
Горанов сподели по кое време влизаме в чакалнята на Еврозоната
 Руският посланик, упрекнат в шпионаж, е напуснал България
Руският посланик, упрекнат в шпионаж, е напуснал България
 Министерство на външните работи: Руските военни самолети са минали след позволение
Министерство на външните работи: Руските военни самолети са минали след позволение
 4 години затвор за дамата, предизвикала страшната злополука на
4 години затвор за дамата, предизвикала страшната злополука на " Тракия "
 Катастрофа на кола и тролей, почина човек
Катастрофа на кола и тролей, почина човек
 Запалени коли в София
Запалени коли в София
 Склоняване към самоубийство - версия за 9-годишното дете в Кардам
Склоняване към самоубийство - версия за 9-годишното дете в Кардам

ети митинг против избора на Иван Гешев за основен прокурор блокира центъра на София.

Движението по бул. "Цар Освободител " е спряно, и в този миг протестиращите против единствената номинация на Иван Гешев за прокурор на България идват в така наречен Триъгълник на властта. Протестиращите упорстват президентът Румен Радев да не подписва Указа за назначението на Гешев, а в случай че се наложи - да изиска и пояснение на Конституцията от Конституционния съд на България.

Стана ясно още, че няма краен период, в който да бъде публикуван и подписан Указа за назначението на новоизбрания основен прокурор.

Президентът и министър председателят в изострен спор за избора на Гешев

Недоволните възпламениха 7 лампи, които въплъщават всяка една година от мандата на основния прокурор.

"Искането е към президента. Днес ще бъде подкрепено с подписка, която на следващия ден ще внесем. Ние желаеме президентът да върне кандидатурата на единствения претендент на Висшия правосъден съвет и да изиска процедурата да стартира изначало, защото не може да има избор единствено с един претендент. Ако това не може да се случи да се насочи запитване до Конституционния съд, който да изтълкува конституционния текст член 129 за избора на основен прокурор и най-много на думата наново и да каже дали това значи наново гласоподаване на една и съща кандидатура или наново осъществяване на процедура ", съобщи Велислав Величков от Националната самодейност "Правосъдие за всеки ", представен от БГНЕС.

Според него прегласуването на една и съща кандидатура е безсмислено.

"При това състояние ние считаме, че това опонира на духа и смисъла на Конституцията и изобщо на понятието избор. Надяваме се Радев да извърши нещо, което президент не е правил, а точно да изиска пояснение от Конституционния съд на текста, който урежда изборът на основен прокурор и какво става в хипотезата на връщане на кандидатурата от страна на президента когато кандидатурата е единствена ", сподели Величков и добави, че при формиране на дело в Конституционния съд той ще спре процедурата до произнасянето си и президентът да не подписва указа.

Величков акцентира, че митингът им не против президента, а против процедурата и в поддръжка на това да не се оказва напън върху Радев от други управляващи и органи да взима бързо или постепенно едно или друго решение. Той беше безапелационен по повод, на това че отговорността за назначението на Иван Гешев е напълно на Сотир Цацаров и премиера Бойко Борисов, който по негови думи, се пробва да трансферира "горещия картоф " на президента, което свободните жители няма да позволен.

На 24 октомври Пленумът на Висшия правосъден съвет избра Иван Гешев за основен прокурор, напомня "Фокус ".

Предстои кандидатурата му да бъде одобрена с декрет от президента Румен Радев. Държавният глава е този, който назначава и освобождава основния прокурор.

Конституцията на Република България повелява, че президентът не може да откаже назначението или освобождението на основен прокурор при наново направено предложение. Разпоредбите на главния закон в страната отреждат на основния прокурор мандат от 7 години без право на наново избиране.

Съгласно Конституцията основният прокурор е този, който реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори.

Протестиращите против избора на Иван Гешев не престават с недоволствата си, като настояванията им са президентът Румен Радев да не подписва указа за назначението на Иван Гешев. Официално той би следвало да встъпи в служба след приключването на мандата на настоящия основен прокурор Сотир Цацаров на 10 януари.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР