България Пендаровски: Вие сте най-големият ни поддръжник Борисов и Пендаровски

...
България Пендаровски: Вие сте най-големият ни поддръжник Борисов и Пендаровски
Коментари Харесай

Пендаровски: Вие сте най-големият ни поддръжник

България Пендаровски: Вие сте най-големият ни покровител Борисов и Пендаровски се срещна на Процеса за съдействие в Югозточна Европа  Виолета Русенова 9 юли 2019, 18:56  Пендаровски: Вие сте най-големият ни покровител Източник: Олег Попов / Нова Телевизия
инистър-председателят Бойко Борисов организира двустранна среща с президента на Македония Стево Пендаровски по време на Срещата на върха на държавните и държавни ръководители в Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮЕ).

„ С подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие, дадохме вероятност на жителите на Република Северна Македония и създадохме подобаващите условия за подписването на Договора от Преспа “, съобщи министър председателят Бойко Борисов.

На срещата с Пендаровски министър председателят Борисов означи, че пред медиите през днешния ден е изразил признателност към него и дефинира като позитивен факт, че истината за общата ни история, в това число и за Гоце Делчев, стартира да се декларира обществено от политици на най-високо равнище. „ През цялото време от 1992 година до през днешния ден, България е упорствала само за това “, акцентира министър-председателят Бойко Борисов.

От своя страна президентът Стево Пендаровски благодари за дейната поддръжка, която България оказва на Република Северна Македония по пътя за европейското й бъдеще. „ Вие сте най-големият ни покровител “, обърна се Пендаровски към българския министър-председател. Президентът на Република Северна Македония акцентира, че на равнище дипломация връзките сред двете страни са прелестни и е добре да се даде подтик на комисията да проработи още по-ефективно.

Министър-председателят Бойко Борисов похвали напредъка на Македония и положителния образец, който дава техният президент Стево Пендаровски.

Борисов означи, че с помощта на Договора за добросъседство, Македония внезапно се отличи. „ Дръпна напред. Македония има късмет и вероятност да успее, просто не би трябвало да се подвежда по тези медии, които там бълват антибългарската агитация. Техният президент даде фактически добър образец по какъв начин се приказва “, сподели още министър председателят Борисов в Босна и Херцеговина.

„ Трябват смели политици - не става едно у дома, друго на открито. И ние имаме разногласия с Република Северна Македония, само че със Заев направихме доста, с цел да ги преодолеем. Комисиите ни работят, историците могат да спорят, политиците би трябвало да вземат решение разногласията. Балканският нрав в Европейски Съюз не върви - там желаят резултати “, съобщи българският министър-председател на форума в Босна и Херцеговина.

„ Европейският съюз значи освен европейски фондове, освен милиарди евро, освен да ти построят инфраструктура – метро, пречиствателни станции, автомагистрали, жп линии, конкурентоспособност. Значи и отговорност, предвидимост “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов пред българските медии в Босна и Херцеговина, където се организира Срещата на върха на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

„ Европейският съюз значи, че няма значение кой е политикът през днешния ден, а да има една и съща политика като страна. Да спрат да се оплакват, да се извърнат към себе си, да се стегнем и да си подредим Балканите “, уточни още министър председателят Борисов след изявлението си пред държавните и държавните ръководители на страните-участнички в ПСЮИЕ.

Министър-председателят посочи директните изгоди за България от провеждането на ПСЮИЕ. „ Инфраструктура, да има съгласуваност на Балканите, което е добре за туризма и за бизнеса. Тези формати са значими, само че би трябвало да вземат участие всички “, уточни министър председателят Борисов.

„ Всички сътрудници започнаха, че Европа ни е отговорна, че няма процедури за присъединение. Три страни има от ПСЮИЕ, които са от Европейски Съюз и са показани на равнище държавни секретари, а Косово, което е идващият ръководител на ПСЮИЕ, не е показано. За какво присъединение към Европейски Съюз може въобще да става въпрос при такова държание “, означи българският министър-председател.

Той бе безапелационен, че всички доста желаеме да се случат доста неща - от автомагистрали до цифрова инфраструктура, само че с подобен нрав ще тъпчем на едно място.

„ За страдание ние, Западните Балкани, мъчно се събираме. За страдание се вглеждаме какво ни разделя, вършим си балкански номера, това пред Европейския съюз няма да мине “, съобщи по-рано през днешния ден министър председателят Бойко Борисов по време на изявлението си в границите на Среща на върха на ПСЮИЕ.

Пред държавните и държавните ръководители на страните-участнички в ПСЮИЕ министър председателят Борисов подчертава върху напъните, които бяха положени по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз за европейската вероятност на Западните Балкани и за слагането й още веднъж като тематиката в центъра на дневния ред на Европейски Съюз.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Виолета Русенова Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР