България Паника сред ромите в Сливен, прибраха си децата за

...
България Паника сред ромите в Сливен, прибраха си децата за
Коментари Харесай

Паника сред ромите в Сливен, прибраха си децата за минути

България Паника измежду ромите в Сливен, прибраха си децата за минути Според майки някой се е обаждал по телефона, че " Закрила на детето " ще им лишава децата 7 октомври 2019, 13:52  Паника измежду ромите в Сливен, прибраха си децата за минути Източник: iStock
одители от ромския квартал "Ндежда " в Сливен са прибрали през днешния ден под паника децата си от две учебни заведения. Причината се оказа боязън, че чиновници на Държавната организация "Закрила на детето " ще им отведат децата.

Родителите се втурнаха в учебния двор и водиха децата си от класните стаи, заяви DarikNews.bg.

Слухът подлуди хиляди ромски фамилии в сливенския квартал „ Надежда “, те безусловно окупираха двете съществени школа там „ Братя Миладинови “ и „ Юрий Гагарин “, написа "Монитор ".

Атаката стартирала към 10,30 часа в понеделник, имало е заплаха да бъдат изпотрошени входните порти, разяснява за "Монитор " шефът на ОУ „ Братя Миладинови “ Митко Митев. Педагогът, който е бил учител на част от придошлите родители пробвал да влезе в разговор, с цел да разбере, какви са аргументите за психозата, само че по този начин и не получил естествен отговор. „ За да не ескалира обстановката се съгласихме децата да бъдат отведени вкъщи им. Става дума за деца от първата промяна, това са над 550 момченца и момиченца “, обяснш шефът. Буквално за минути се опразниха класните стаи, за втората промяна, където са по-големите пристигнаха едвам десетина – петнадесет от останалите над 600 малчугани.

Колко сме похарчили за интеграция на ромите

Според майки на деца от ромската махала някой се е обаждал по телефона, че от "Закрила на детето " ще им лишава синовете и дъщерите.

Предполага се, че става въпрос за провокация.

Заместник-кметът на Сливен Румен Иванов прикани жителите да не се поддават на провокации и подправени вести.

"Става дума за изкуствено нагнетяване на напрежението и незаконна корист със страховете на хората ", съобщи Иванов, представен от локални медии.

"Недопустимо е да бъдат правени сходни внушения към родителите. Призовавам всички, които имат отношение към предизвикването на този проблем, да не употребяват децата и техните родители за реализирането на своите цели и политически упоритости ", сподели заместник-кметът.

Той прикани към успокоение, нормализиране на ситуацията и още от през днешния ден и на следващия ден да се обезпечи наличие на децата в учебно заведение.

Подобна нервност имаше преди 4-5 години, когато беше пуснат слух, че рокерски банди ще вилнеят в махалата. Сходна е обстановката и в другото ОУ "Юрий Гагарин " и в целодневната детска градина "Звездица ", напомня "Монитор ". Директорът е уведомил за протичащото се началника от районното ръководство Милена Чолакова, която на собствен ред е уведомила министъра на образованието Красимир Вълчев, който пък е на посещаване в Сливен.

Европейска комисия: Ромите в България не имат вяра на полицията и правораздаването

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: Сливен
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР