България оттегля апликационната форма за изграждането на автомагистрала Струма през

...
България оттегля апликационната форма за изграждането на автомагистрала Струма през
Коментари Харесай

България оттегля искането за европейски пари за "Струма" през Кресненското дефиле

България отдръпва апликационната форма за построяването на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, само че продължава да преглежда плана като предпочитан и не се отхвърля от него, оповестиха през днешния ден от Агенция " Пътна инфраструктура ". За решението на страната е осведомена Европейската комисия.

Формулярът за кандидатстване за финансиране на лот 3.2 от автомагистрала " Струма " от Кохезионния фонд на Европейски Съюз, беше подаден за утвърждение на 9 август 2019 година През октомври от Европейската комисия осведомиха България, че планът няма да получи пари от Европа, поради прекосяването на трасето през предпазени територии и предложение на график за създаване и сумата, които са недомислени или неверни.

Както е известно държавното управление избра план за построяването на трасето през Кресненското дефиле, при което трафикът се разделя на две елементи - в посока Гърция през съществуващия в този момент път през дефилето, а в посока София - по нов път източно от дефилето. Срещу това трасе се оповестиха редица неправителствени организации. Те оферират целият път да се изнесе източно от дефилето, а сегашният да остане местен. Последната тъжба до Брюксел по проблема е от 20 декември предходната година.

 Харесаният от държавното управление план за частта от
Харесаният от държавното управление план за частта от " Струма " през Кресненското дефиле.

В известието от през днешния ден се прецизира, че институциите не престават работа по подготовката на апликационната форма предвид на целите в областта на екологията на новата Европейска комисия, която към този момент показа своя Европейски зелен пакт. Посочва се,че определеният вид в най-голяма степен дава отговор на техническите, социално-икономическите и екологични условия.

" Въпреки това, с цел да е оптимално прецизна по отношение на въздействията на плана върху типовете и местообитанията, които са предмет на запазване в дефилето, страната ще пристъпи към определянето на характерни консервационни цели и ограничения. За понижаване на въздействието върху обекти от Натура 2000 от съществуващия път E-79, Агенция " Пътна инфраструктура " се ангажира до края на 2020 година да извърши поредност от смекчаващи ограничения - модифициране на съществуващите водостоци, монтиране на двустранно ситуирана мрежа в банкета на пътя, монтиране на плетени мрежи за птици с височина 4 м върху тротоарите на огромните уреди.

Както е известно, автомагистрала " Струма " е разграничена на четири лота. До момента подготвени са лот 1 - от Долна Диканя до Дупница; лот 2 - от Дупница до Благоевград, и лот 4 - от Сандански до пресичането на гръцката граница при Кулата.

Оставащият лот 3 е най-сложен за реализация както от екологична, по този начин и от чисто техническа позиция, защото в региона има свлачища и срутища, а зоната е с висок сеизмичен риск.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР