България оттегля апликационната форма за АМ Струма“ през Кресненското дефиле,

...
България оттегля апликационната форма за АМ Струма“ през Кресненското дефиле,
Коментари Харесай

Оттегляме искането за еврофинансиране на АМ Струма“ през Кресненското дефиле

България отдръпва апликационната форма за Автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле, само че не се отхвърля от плана, оповестиха от АПИ.


България отдръпва апликационната форма за построяването на автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле, само че продължава да преглежда плана като предпочитан и не се отхвърля от него.

Решението не го стопира, а ще форсира екипната работа на всички институции, ангажирани с разширението на единствения „ стеснен сектор “ по направлението до границата с Гърция.

Днес българската страна осведоми Европейската комисия за решението си да отдръпна Формуляра за кандидатстване за финансиране на лот 3.2 от Кохезионния фонд на Европейски Съюз, който беше подаден за утвърждение на 9 август 2019 година Институциите не престават работа по подготовката на апликационната форма предвид на целите в областта на екологията на новата Европейска комисия, която към този момент показа своя Европейски зелен пакт.

Решението е взето след изчерпателен разбор, голям брой експертни диалози и особено допитване до публично мнение, което изрично дефинира довършването на автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле като извънредно значимо предвид на пътната сигурност.

Българската страна постоянно е била наясно с компликациите, свързани с опазването на природата в този сектор, както и с нуждата да се откри уравновесено решение, отговарящо на екологичните и на транспортните цели. Предвид сензитивната от екологична позиция предпазена зона, в която се намира правата сред Крупник и Кресна, постоянно са търсени най-хубавите решения за неговата реализация като в процеса на подготовка през годините са обсъждани редица разновидности за осъществяване на сектора от Автомагистрала „ Струма “ през Кресненския пролом.

На базата на всички осъществени изследвания, определеният Източен вид Г 10,50 в най-голяма степен дава отговор на техническите, социално-икономическите и екологични условия. Въпреки това, с цел да е оптимално прецизна по отношение на въздействията на плана върху типовете и местообитанията, които са предмет на опазаване в дефилето, страната ще пристъпи към определянето на характерни консервационни цели и ограничения.

За понижаване на въздействието върху обекти от Натура 2000 от съществуващия път E-79, Агенция „ Пътна инфраструктура “ се ангажира до края на 2020 година да извърши поредност от смекчаващи ограничения, а точно: модифициране на съществуващите водостоци, монтиране на двустранно ситуирана мрежа в банкета на пътя, монтиране на плетени мрежи за птици с височина 4 м върху тротоарите на огромните уреди. За повишение на пътната сигурност ще се проучва опцията за създаване на видео система за наблюдаване и система за информиране и пренасочване на трафика по обходни пътища и разбор за безвредното му вдишване, както и възстановяване организацията на придвижване в Кресненското дефиле.

По поръчка на Агенция „ Пътна инфраструктура “ през декември м. година Изследователски център „ Тренд “ организира национално представително социологическо изследване. За 78% от интервюираните „ секторът през Кресненското дефиле е рисков, а построяването на автомагистралата ще увеличи сигурността на пътуващите “.

За 70% от интервюираните построяването на автомагистралата е значимо за понижаване времето за пътешестване. 18% от българите са на мнение, че Автомагистрала „ Струма “ би трябвало да се довърши без значение, че минава през предпазена зона, а максимален % – 40 на 100 смятат, че автомагистралата би трябвало да се довърши, само че при цялостна гаранция за запазване на биологичното многообразие.

13% споделят мнението, че Автомагистрала „ Струма “ не би трябвало да се довършва, тъй като минава през предпазени територии. Едва 5% от интервюираните са на мнение, че автомагистралата би трябвало да се довърши по различен маршрут, даже това да е по-скъпо и за строителството и за поддържането й по-късно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР