България Отново скандална сделка: 80 дка за 2 лв. квадрата

...
България Отново скандална сделка: 80 дка за 2 лв. квадрата
Коментари Харесай

Отново скандална сделка: 80 дка за 2 лв. квадрата

България Отново скандална договорка: 80 дка за 2 лева квадрата Земята се намира в Божурище, а една от компаниите спечелили парцелите, се оказва, че се ръководи от бащата на кмета  Надежда Неменски 22 април 2019, 09:36
а следващата скандална договорка с евтини парцели, сигнализира проверява не на NOVA. 80 декара общинска земя пред регулация на километър от София е оценена на 1,68 лева за квадратен метър.

Общината е Божурище, а след търг по оценката, терените са продадени на частници за малко над 2 лева квадрата. Посредством пълномощни,

една от компаниите спечелили парцелите, се оказва, че се ръководи от бащата на кмета на Божурище .

Земята е земеделска, само че е част от плануваната многофукционална зона на Божурище. Отвсякъде е оградена с парцели в регулация на десеторно по-висока цена. Любопитният търг на четитите терена е станал още в края на предходната година. Сигналът идва от човек, който е юрист на евентуални купувачи, които изпуснали 10 дневния период за подаване на документи за търга.

„ 1,70 лева на кв.м. Средната цена по пазарни оценки е към 7 евро на кв. Бяха атрактивни тези парцели като цена. Именно това породи ползите на моят клиент към имотите”, разяснява юристът Марин Пандов.

Граждани от Божурище също интензивно разясняват цената на парцелите .

„ Тези 80 декара се продават за смешната сума от порядъка на 180 000 лева Като действителна пазарна оценка на сходен парцел е от порядъка на 4 млн. лева.”, споделя Владимир Драгнев. „ В последните години Божурище стана една от мечтаните дестинации за хората, които работят в София. Тази цена, за всички хора – локалните поданици на Божурище, е абсурдна”, разяснява и локалният гражданин Валентина Симеонова.

Според предложения за продажба в региона от интернет уеб сайтове, цената на сходни аграрни земи в региона варира сред 7,50 и над 15 лева на квадратен метър. При урегулирани терени доближава и до 30 евро. Регулацията в 80- те декара съгласно общински съветници би коствала 4 лева на квадрат.

А това е

формалната оценка на парцелите ,

предоставена от община Божурище. Правила я е компанията на лицензирания оценител Любомир Цеков – наследник на небезизвестната в средите Юлия Димитрова – Цекова от същата компания – оценител на апетитни терени в София. Тя е обвинена по огромното дело за продажбата на части от Царските Конющни – за това, че е оценила над 7 дка земя в големия парцел с историческа стойност в центъра на столицата, на занижената сума от 658 870 лева

За да стигне до цената 1, 68 лева на квадрат в оценката на 4-те общински терена в Божурище, компанията на Цекови – майка и наследник, е употребила два метода. Първият – остаряла разпоредба за оценяване на аграрни земи, която не се интересува от местоположението и вероятностите на парцела в бъдеще. Вторият способ е съпоставяне с пазарни предложения в региона.

Цекови дават преимущество на първия способ в сметките си, а благодарение на коефициенти мощно понижават пазарната цена по втория способ на оценката. Противно на сумата от 1, 68 лева, обаче, предоставената от ощетените оценка на различен сертифициран самостоятелен оценител дава цена от 7,50 евро на квадрат, т.е. 15 лева квадрата. Това прави близо 9 пъти повече от оценката на Цекови. Основен способ на втория оценител е пазарът на сходни земи в региона и вероятността за смяна в новата зона на Божурище. А, в случай че терените влязат в регулация, цената би скочила за квадратен метър, написа във втората оценка.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР