България отново получи остри критики от Съвета на Европа заради

...
България отново получи остри критики от Съвета на Европа заради
Коментари Харесай

Съветът на Европа пак ни критикува за малцинствата и свободата на словото

България още веднъж получи остри рецензии от Съвета на Европа поради малцинствата и свободата на словото. Комисарката по човешките права Дуня Миятович (от Сърбия) огласи на 31 март отчет за положението на България с остра рецензия против омразата към малцинствата и задушаването на медийната независимост.

Еврокомисарката е посетила страната от 25 до 29 ноември 2019 година, изложила е констатациите си и ги е предоставила предплатено на управляващите, с цел да изразят отношение. Държавата е оспорила доста от тях, въпреки че е заявила поддръжка за нейната задача.

"В страната има потребност от политическа и културна смяна в метода, по който малцинствените групи се показват в България, където езикът на омразата, дискриминирането и враждебността против ромите, ЛГБТИ хората и жителите от други малцинствени групи провокират остра угриженост. Призовавам управляващите да реагират пламенно на проявленията на език на омразата, в това число от страна на високопоставени политици, да покачат правната отбрана от дискриминация и закононарушения от ненавист и дейно да проверяват и преследват наказателно сходни действия ", разяснява Миятович.

Според нея е неприемлива тази неприязън против ромите, изключително против тези, принудени да изоставен домовете си поради митинги против техните общности в няколко обитаеми места. Необходимо е също да се подхващат решителни дейности за възстановяване на общото жилищно състояние на ромите, в това число техния достъп до обществени жилища, се добавя в известието.

Друг проблем съгласно еврокомисарката са дебатите към Истанбулската спогодба, които са поели в тревожни направления, представляващи сериозна опасност за правата на дамите, децата и ЛГБТИ хората.

"Продължаващите офанзиви против неправителствени организации, отдръпването на тактиката за протекция на детето и отлагането на влизането в действие на новия закон за обществените услуги са измежду най-печалните образци за тези направления ", декларира Миятович.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР