България Отново напрежение между работодателите и НЕК Търг за продажба

...
България Отново напрежение между работодателите и НЕК Търг за продажба
Коментари Харесай

Отново напрежение между работодателите и НЕК

България Отново напрежение сред работодателите и НЕК Търг за продажба на електрическа сила е повода 17 юни 2019, 12:11  Отново напрежение сред работодателите и НЕК Източник: Thinkstock
тново напрежение сред работодателите и Националната електрическа компания. Причината този път е предстоящ търг за продажбата на електрическа сила. Асоциацията на организациите на българските работодатели изрази противоречие с метода, по който НЕК възнамерява да осъществя електрическата енергия, генерирана от ВЕИ на свободния пазар.

Според работодателската асоциация заложените авансово условия предлолагат, че цялото количество ток ще бъде купено единствено от един покупател, а по този начин цените можело елементарно да се манипулират.

Ето и целия текст на мнението:

"В края на предходната седмица бе разгласен търг за продажба на електрическа енергия от НЕК ЕАД на платформата за двустранни контракти на БНЕБ, проведен за 19 юни 2019 година Срокът на доставка, както и оповестените от продавача отклонения дават учредения да предположим, че това е електрическа енергия, генерирана от ВЕИ с мощ сред 1 и 4 МВт.

Като приветстваме решението тази електрическа енергия да бъде осъществена на свободен пазар, показваме противоречие с метода, по който планирате това.

Становището на АОБР е, че такова огромно количество (потенциално над 390 МВт) при заложената стъпка от 98 МВт и опциите за застраховане на бъдещи заплащания със застраховка, ще породи бъдещи спекулации, защото ще бъде закупено от единствен покупател. При актуалните компликации в генерацията на електрическа енергия от въглища и скъпите емисионни квоти, в случай че и в допълнение се основат условия за централизация, респективно следено лимитирано предложение, пазарът ще изпитва продължителен дефицит на електрическа енергия, а цените биха били елементарно манипулируеми.

Впрочем, точно с цел да се избегнат сходни опасности, Народното събрание одобри законодателни промени, обезпечаващи реализацията на електрическата енергия, генерирана от ВЕИ с мощ сред 1 и 4 МВт на свободен пазар. Мотивирайки решението си, законодателят ясно заявява, че цели пазарно установяване на цените и повече ликвидност на енергийната борса. Въпреки първичните планове излизането на свободен пазар да започва с началото на новия ценови интервал, за жалост, това бе отсрочено с едно тримесечие. Следователно, до края на септември 2019 година точно НЕК ЕАД ще се разпорежда с тази електрическа енергия.

Предвид всичко гореизложено, разумно, рационално и пазарно съответно е НЕК ЕАД да продава електрическата енергия, генерирана от ВЕИ с мощ сред 1 и 4 МВт, напълно на борсовия сегмент „ Пазар ден напред “. Припомняме, че точно това е и сегментът, приет от Европейска комисия и българското законодателство за установяване на референтна пазарна цена за минали интервали. В допълнение, в случай че НЕК ЕАД съответно структурира пакетни краткосрочни артикули – като седмични пикови артикули към 5МВт (следвайки, примерно, профила на дребните фотоволтаични инсталации), артикули с разнообразни (+) отклонения и така нататък, дребни размери (кумулативно до 15-20%) могат да бъдат предлагани и на платформата за двустранно договаряне. Така ще се избегнат опциите за пазарни операции, на каквито сме били неведнъж очевидци ", се споделя в мнението.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ СЕ
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР