България отново е готова да разгледа възможността да приеме втората

...
България отново е готова да разгледа възможността да приеме втората
Коментари Харесай

Сергей Лавров: Ще удължим „Турски поток“ към Европа, ако ЕК гарантира, че няма да го провали



България още веднъж е подготвена да прегледа опцията да одобри втората линия на газопровода „Турски поток“, само че Русия ще продължи тръбата към Европа единствено в случай че получи стоманени гаранции от Европейската комисия, че планът няма да бъде провален

Това съобщи министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на конференция пред публицисти от целия свят.

„Турски поток“ може да бъде продължен към Европа, но това може да стане само в случай че получим стоманени гаранции от Европейската комисия, че няма да изиграе сходен номер, както стана с „Южен поток“ във връзка с България, която сега преглежда опцията да одобри газ от втората тръба на „Турски поток“, сподели Лавров. Той напомни, че към този момент се строи единствено първата линия на тръбопровода – директно към Турция.

„Ние ще сме подготвени за всевъзможен вид, само че който ще бъде 100% обезпечен от Европейската комисия, че няма да бъде провален“, добави още той.

По думите му Европейска комисия се пробва да измисли със задна дата ново предписание, с цел да бъде изработен опит да се възпре „Северен поток“.“ Това не е доста чистоплътна игра, само че се надявам икономическият темперамент на плана да не разреши на сходни не доста правилни игри да преобладават“, разяснява съветският първи посланик.

Проектът „Турски поток“ планува да се построи газопровод през Черно море до европейската част на Турция и по-късно – до границата с Гърция. Морската част ще бъде с дължина 910 км, а сухопътната по турска територия – 180 километра. Общата стойност на плана се прави оценка на 6 милиарда $. Този план размени „Южен поток“, който трябваше да минава през България. Русия се отхвърли от него в края на 2014 година поради позицията на Европейски Съюз.

Сергей Лавров разяснява още, че ускоряването на договарянията за името на Македония сред управляващите в Скопие и Атина е обвързвано с желанието на Съединени американски щати да вкарат Македония в НАТО.

„За всички е ясно, за какво има ускорение на договарянията след дългогодишния полусън – не става въпрос за доближаване на двата балкански нации, а за предпочитание на една от тях да стане член на НАТО“, сподели външният министър на Русия.

Според Сергей Лавров Русия ще одобри името, което ще договорят Скопие и Атина и което ще бъде вписано в Конституцията на Република Македония.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР