България Отнемат лиценза на фирмата с боклука, запалил се под

...
България Отнемат лиценза на фирмата с боклука, запалил се под
Коментари Харесай

Отнемат лиценза на фирмата с боклука, запалил се под Струма

България Отнемат лиценза на компанията с боклука, запалил се под " Струма " От община дупница настояват, че са взимали ограничения  Виолета Русенова 22 август 2019, 13:05 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Отнемат лиценза на компанията с боклука, запалил се под
Отнемат лиценза на компанията с боклука, запалил се под " Струма "
 След бомбените закани: Масова офанзива
След бомбените закани: Масова офанзива
 КАТ загуби номера на кола
КАТ загуби номера на кола
 Оперират Стефан Данаилов през днешния ден
Оперират Стефан Данаилов през днешния ден
 Мъжът, изкъртил перките: Това е моята гражданска позиция
Мъжът, изкъртил перките: Това е моята гражданска позиция
 Какво е положението на пребития чиновник на „ Левски ”
Какво е положението на пребития чиновник на „ Левски ”
 Какво ще бъде времето до края на седмицата
Какво ще бъде времето до края на седмицата
 МВФ изиска унищожаване на възрастово ограничаване поради Георгиева
МВФ изиска унищожаване на възрастово ограничаване поради Георгиева

"Община Дупница в никакъв случай не е давала терен чартърен на компанията, която стопанисва отпадъците. Това, което виждате, се стопанисва непозволено от нея, за което имаме каузи ". Това съобщи заместник-кметът на града Крум Милев пред "Здравей, България " по NOVA.

По думите му сметището е от най-малко 4-5 години под автомагистралата.

Фирмата, която е струпала отпадъците под 62-ия километър на автомагистрала “Струма” край Дупница, които се подпалиха и повредиха пътното оборудване, е в процедура по лишаване на лиценза. Това оповестиха от Министерството на околната среда и водите.

Боклуците към момента стоят там седмица след пожара.

„ Това не са боклуци. Това са промишлени първични материали, които Кольо Илиев употребява за преправка и пласиране. Това е единствената компания в Югозападна България, която има лиценз да изкупува такива суровини”, изясни още Милев.

Заместник-кметът на Дупница добави, че администрацията се е пробвала да се оправи с казуса по разнообразни способи, в това число и със наказания. „ Писали сме на АПИ, писали сме до Регионална инспекция за опазване на околната среда и до други институции. От АПИ нямаме отговор. До тях писахме през април 2018 година. От тогава знаят, че има заплаха от пожар”, разяснява още Крум Милев.

Предписанието не е изпълнено, за което на компанията са формирани два акта – за предпазване на неопасни боклуци на неразрешено за това място и за несъблюдение на наставление по Закона за ръководство на отпадъците. Фирмата в действителност имала позволение за осъществяване на действия с боклуци, само че на други два терена в региона, а заради установените нарушавания Регионална инспекция за опазване на околната среда Перник ще премине към процедура по лишаване на разрешението на сдружението за осъществяване на действия с боклуци след приключване на законовия период за обжалване на издадените актове и наказателни постановления.

Засега в пълномощията на Регионална инспекция за опазване на околната среда Перник е единствено да издаде наставление за премахване на отпадъците към притежателите на терените. Това са община Дупница и АПИ и тези наставления към този момент са издадени, споделиха от Министерство на околната среда и водите. Те би трябвало да отстранят намиращите се в тяхната благосъстоятелност боклуци. За АПИ срокът е до 2 септември 2019 година, а за общината - до 19 септември 2019 година Самата структура е съществено повредена от пожара, само че резултатите от експертизата ще бъдат оповестени в петък.

Според члена на Управителния съвет на пътната организация проф. Олег Асенов на оборудването е направена експертиза с присъединяване на експерти и на представители на изпълнителите на оборудването. “Направени са проби за резистентност на носещите структури, за изместване на лагери и греди. В края на седмицата те ще бъдат систематизирани и тогава ще знаем дали може от идната седмица примерно да пуснем придвижването единствено в по една лента в една посока”, сподели проф. Асенов. Според него имало индикации, че носещата структура на северното платно е по-увредена и евентуално там стартирането на придвижването ще се забави.

Магистрала „ Струма” ще остане затворена по-дълго, в сравнение с се очакваше. Последните прогнози на специалистите са за месец и половина, което значи, че аутобанът ще е блокиран най-малко до октомври.

Скоростната права остава затворена най-малко още 45 дни. Обходът през остарелия път докара до километрични опашки и часове очакване през уикенда. Задръствания обаче не липсваха и в понеделник.

Към днешна дата шефът на компанията към този момент е с 2 обвинявания. Разказва,че поради следствието няма право повече да разяснява тематиката.

След повдигнатото обвиняване, шефът на компанията е с мярка парична гаранция от 5 000 лева и няма право да напуща страната. Aко той бъде разгласен за отговорен може да получи до 8 година затвор за едното обвиняване и до 5 година за другото.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Виолета Русенова Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР