България отлага изграждането на последния участък от магистрала „Струма“ при

...
България отлага изграждането на последния участък от магистрала „Струма“ при
Коментари Харесай

България оттегля искането за eврофинансиране на участък от АМ „Струма“

България отсрочва построяването на последния сектор от автомагистрала „ Струма “ при Кресненското дефиле. Съответната апликационната форма до Еврокомисията за финансиране на правата е оттеглена, само че Пътната организация не се отхвърля от плана.
Решението да бъде оттеглена апликационната форма не стопира този план, а ще форсира екипната работа на всички институции, ангажирани с разширението на последния останал по трасето „ стеснен сектор “ до границата с Гърция.
Институциите не престават работа по апликационната форма предвид на целите в областта на екологията на новата Еврокомисия, която към този момент показа своя Зелен пакт.
Решението е взето след изчерпателен разбор, голям брой експертни диалози и особено допитване до публичното мнение, което изрично дефинира довършването на Автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле като извънредно значимо за пътната сигурност, оповестяват от АПИ.
Българската страна постоянно е била наясно с компликациите, свързани с опазването на природата в този сектор, както и с нуждата да се откри уравновесено решение, което да дава отговор на екологичните и транспортните цели.
Предвид сензитивната от екологична позиция предпазена зона, в която се намира правата сред Крупник и Кресна, постоянно са търсени най-хубавите решения за неговата реализация, като в процеса на подготовка през годините са обсъждани редица разновидности за осъществяване на сектора от Автомагистрала „ Струма “ през Кресненския пролом.
На базата на всички осъществени изследвания, определеният Източен вид в най-голяма степен дава отговор на техническите, социално-икономическите и екологични условия, настояват от АПИ.
Въпреки това, с цел да е оптимално прецизна по отношение на въздействията на плана върху типовете и местообитанията, които са предмет на запазване в дефилето, страната ще пристъпи към определянето на характерни консервационни цели и ограничения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР