България отказа да изгони руски дипломати във връзка с международната

...
България отказа да изгони руски дипломати във връзка с международната
Коментари Харесай

Усмивката към Москва е шамар за НАТО

България отхвърли да изгони съветски дипломати по отношение на интернационалната рецесия сред Русия и Англия, поради отравянето на двойния сътрудник Сергей Скрипал в Лондон. По думите на премиера Бойко Борисов все още няма причина да се експулсират дипломати на Руската федерация от България, като също така страната ни чака още доказателства за директната виновност на руснаците в отравянето на Скрипал.
Мнозина биха защитили тази теза на Борисов. Това направиха съдружните му сътрудници, това направи даже и опозицията в лицето на Българска социалистическа партия. Като че ли обаче всички в еднакъв миг са не запомнили една забележителна детайлност – България е член на Организацията на Северноатлантическия контракт, известна още като НАТО. Организация, основана извънредно за военно съдействие сред членките й, като при положение на въоръжено нахлуване против една от тях, останалите се задължават да го възприемат като нахлуване против всички. Това гласи и основополагащия член 5 от Вашингтонския контракт, който осмисля самото битие на НАТО. Тук още веднъж някой ще възрази, че самата Англия не се е позовала на член 5 от контракта, така че страната ни не е длъжна да реагира. И биха били прави, само че единствено частично.

Т.нар. „ изпъждане “ на съветски дипломати, а в действителност предлагането на опция за замяната им, защото както стана ясно от изказване на немското държавно управление, Руската федерация може да размени изгонените, не е ответна реакция на нахлуване против една от страните в НАТО. Нито пък е оповестяване на война. Дипломатическите задачи на Русия в тези 27 страни, а и самата централа на НАТО, ще продължат да действат, без значение дали личният състав им ще намалее или ще остане същия. Нещо повече, практиката на експулсиране на непознати дипломати се ползва постоянно като част от обтегнатите интернационалните връзки по целия свят. Така да вземем за пример през последните години България изгони турски дипломати от страната, както и Турция експулсира представители на българската дипломация. Нима това се отрази на връзките сред двете страни? Не и в случай че съдим по визитите, които си разменят Борисов и Ердоган. Веднага след американските избори и към този момент потвърдено неточните обвинявания за връзки сред президента Тръмп и Русия, Съединени американски щати също изгони десетки съветски дипломати. В реакция на което Москва пък понижи американската задача на своя територия. Тези образци, които се оказват много чести, идват да ни покажат, че в действителност експулсирането на дипломати не е толкоз ужасно и надалеч не е стъпка към оповестяване на война, както някои се пробват да го показват.

Но да се върнем към НАТО – организация в която страната ни членува от 2004 година Алиансът е формиран от 29 членки, а знаете ли какъв брой от тях не са изгонили съветски дипломати в символ на взаимност във връзка експанзията против Англия? Това са България, Турция, Гърция, Словения, Словакия и Португалия, като надлежно последните две са извикали посланиците от Москва, по сходство на българската процедура. Тоест от 29 членки 23 са подхванали дейности против Русия, а шест, измежду които и България, отхвърлят такива, с изискването, че въпреки всичко Португалия и Словакия могат да излязат с друго мнение.

Описаното дотук следва да ни убеди, че не се държим като предан член на НАТО. По-скоро се причисляваме към групичката на Турция и Гърция, чието участие от доста години се компрометира от връзките им с Москва, в някои случаи даже и закупуването на оръжие от съперника на Алианса. И тези дейности на България няма да останат незабелязани. Точките, които спечелим пред Москва, могат да се окажат несправедлива замяна за рецензиите, които вероятно можем да понесем от сътрудниците си в НАТО. И подозренията дали бихме изпълнили уговорката си при възможното активиране на член 5. За сметка на това експулсирането на най-малко един от съветските дипломати у нас щеше да удостовери историческия ни избор за присъединение към Северноатлантическия контракт, без да нанесе обилни вреди в връзките ни с Москва.

Михаил Кръстев, Frognews.bg
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР